Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Paarden in Bocholt


Volg ons op Facebook

Sorry mensen dat we u nu pas op de hoogte kunnen brengen van een noodmelding op woensdag j.l.
We kregen een telefoontje van een nederlandse dame die meer dan ongerust was
over de toestand van een 20tal paarden op de Stamproyerweg in Bocholt.
Weer een schrijnend geval van verwaarlozing, totaal onderkomen stallen vol uitwerpselen. Buiten grote modderpoelen en rondom rond troep gestort. Een oud paard was vast te komen zitten in zijn eigen stront. De vraag was of we aub mee wilde gaan kijken met haar. Het klonk serieus, de foto’s spraken boekdelen.

“ Beste zwerfkat,
De foto's die ik jullie stuur heb ik gemaakt op twee verschillende dagen en waren niet bedoeld als bewijsmiddel om verwaarlozing aan te tonen. Eerder omdat ik mijn eigen ogen niet geloofde. De paarden die er t ergst aan toe zijn staan er niet op. Er staat een oud paard alleen in een paddock, dat nauwelijks kan bewegen in de blubber. Verder zijn de stallen waar nu ook een aantal van de volwassen hengsten staan zo nat dat de urine bovenop drijft” .

Gemeente en politie waren op de hoogte, maar konden er zo direct niets aan doen. De eigenaar wilt tevens geen afstand doen van zijn paarden.

Zwerfkat in Nood ging samen met de meldster een kijkje nemen, en inderdaad…de situatie was schrijnend!
We hebben onmiddellijk de politie en de burgemeester gebeld. De burgemeester was niet op de hoogte van dit feit?  Er werd beloofd actie te ondernemen. Mmm… wanneer? Er zijn verschillende hoogzwangere merries aanwezig en zij mogen absoluut hun veulen niet onder deze omstandigheden geboren laten worden.

Omdat politie en gemeente  niet direct iets wilden doen, brachten we samen met de meldster, andere instanties op de hoogte zoals vzw BLID.

Een deel van haar email:
“ De merries, waarvan 5 hoogzwanger, staan in een modderig veld volgestort met verontreinigde gipsbeton afvalbergen. De paarden hebben geen goede beschutte plek. Krijgen wel voer. Op het terrein staan stallen en oude trailers opengesteld voor onderdak. Een merrie gaat niet baren in een trailer en zeker niet in een stal waar de urine op de paardenpoep drijft. Veulens moeten dus in weer en wind ter wereld gebracht worden.

De veulens, inclusief 2-jaar oude hengsten, staan gewoon bij de merries. Mochten de paarden de bevalling overleven, springt er tien dagen later weer een hengst op om de merrie te dekken. Ondertussen zal er al inteelt ontstaan zijn.

Ook lijken er geen fatsoenlijke drinkbakken te zijn.

De ouderen hengsten staan binnen in stallen diep  in de stront en urine.
Een ouder paard in paddock verkeert in zeer slechte gezondheid dat er staat kan amper bewegen in de diepe blubber. Vandaag was dat paard uit de paddock verdwenen. Ik weet niet of het nog op het terrein aanwezig is. Ik heb er ook geen foto van.

De politie zegt al jaren op de hoogte te zijn van de situatie maar weigert in te grijpen om onduidelijke redenen en tot grote frustratie van de plaatselijke wijkagent.
Ik vraag u daarom dringend om actie te ondernemen en een einde te maken aan het schandalige lijden van deze dieren en ze te helpen. Ik heb reeds contact gehad met de media in de hoop de gemeenschap en de autoriteiten te mobiliseren.
Ik hoop dat uw inzet een einde kan maken aan de situatie” .

Wij zullen dit op de voet volgen en hopen dat er gepaste maatregelen genomen zullen worden. Gelukkig heeft BLID, de dierenrechtenorganisatie er zich nu ook mee bemoeid, want…samen staan we sterk!
We vonden het belangrijk u op de hoogte te brengen, want hoe meer publiciteit, hoe meer druk er op de ketel komt te staan.
We hopen dat de FOD, burgemeester en politie van Bocholt zeer snel zullen ingrijpen!

U kunt het ook volgen via onze facebookpagina


 
Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg