Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Moederloze kittens onder 5 weken


Volg ons op Facebook

 

Als kittens nog erg jong zijn, dan willen we er natuurlijk voor zorgen dat ze uitgroeien tot sterke en gezonde katten. Deze richtlijnen geven je een steuntje in de rug, wanneer je te maken krijgt met heel jonge kittens.


Hou een logboekje of kattenfiche bij waarin je dagelijks onder andere de volgende zaken bijhoudt: hoeveel weegt de kitten per dag? Hoeveel drinkt het per voeding? Wel of geen ontlasting? Zo zie je precies of de kitten wel of niet genoeg aankomt op een dag.

Let op! In verband met risico’s op infectie is het NIET toegestaan bezoek van familie, vrienden of dergelijke te ontvangen bij flessenkittens.

Verblijf

Heel jonge kittens hebben veel slaap nodig. Ze slapen eigenlijk tussen de voedingen door. Het is daarom van belang dat de omgeving schoon is en dat ze lekker warm en droog weer verder kunnen indutten. Kittens jonger dan twee weken oud zijn niet in staat om te rillen. Je kunt dus niet aan ze zien wanneer ze het koud hebben. We maken daarom een warme en tochtvrije plek voor ze. De VZW beschikt over enkele professionele couveuses, vraag hiernaar! Is er op dat moment geen beschikbaar, gebruik dan bijvoorbeeld caviakooien waarvan de zijkanten van plastic zijn en enkel de bovenkant een klein traliedeurtje heeft. Een grote doos of een grote reismand met een dekentje en knuffels erin geeft ook bescherming. Ze kunnen zichzelf niet warm houden, dus een warmtelamp of een kruik is van belang.

Let op! Een kruik koelt snel af, houdt hier rekening mee. Ververs de kruik geregeld om de ca. 3 uur.

We kunnen ook kiezen voor een warmtedeken. Deze bekleedt de helft van de doos. Zo kan de kitten zelf kiezen of het de warmte opzoekt. Een elektrische deken moet met een deken of laken bedekt worden.

Let op! Onbeveiligde dekentjes mogen maar maximaal 2 uur achter elkaar branden, daarna moeten ze uitgezet worden om af te koelen. Onbeveiligde dekentjes zijn niet 100% veilig indien ze te lang branden. Bij beveiligde dekentjes geldt dit niet!

Er kan ook gebruik worden gemaakt van een elektrische warmteplaat of magnetronzakken van diverse merken. Dit zijn zakken die je even in de magnetron moet leggen en die vervolgens uren lang warmte afgeven. Ook zijn er Snugglesafes. Deze leg je 6 minuten in de magnetron op 800 Watt en zij geven dan maar liefst 12 uur warmte af. Wel een hoes/knuffel/theedoek omheen doen, anders is het te warm.

Omdat de luchtcirculatie in de doos droog kan worden, wordt het aanbevolen een bak water naast de doos te zetten. Voorzie de doos eventueel van lekkere zachte knuffels en een wekker die de kitten hoort tikken (nabootsing van het hart van mamapoes). Er moet altijd een thermometer aanwezig zijn in de doos om de warmte te meten. Leg een handdoek half over de doos, de kitten kan kiezen voor schaduw of niet. Zie je dat de kitten voortdurend in de schaduw ligt, dan kan het zijn dat ze het te warm heeft.

De ideale temperatuur in de doos is als volgt:

1 week

30 graden

2 weken

27 graden

3 weken

24 graden

4 weken en ouder

21 graden

Als de diertjes aan elkaar beginnen te zuigen, moet je ze gedurende een aantal dagen scheiden door bijvoorbeeld een tussenwand in de doos te maken.

Voeding

Wanneer de kitten nog erg jong is, onder de 3 weken, dan heeft het Convalescence Support nodig. Dit is heel energierijke melk. Kittens die drie weken of ouder zijn bij binnenkomst en geen ernstig ondergewicht hebben, krijgen opvolgmelk zoals Kitty Milk. Dit is allemaal bij de voorraaddepots te verkrijgen. De melk dient warm gegeven te worden op lichaamstemperatuur; 38 graden. Gebruik gekookt en afgekoeld water of mineraalwater uit een fles.

Iedere kitten is anders. Misschien wil jouw kitten eerder vaste voeding, of meer voeding hebben. Wanneer blijkt dat de kitten veel ‘roept’ tussen de voedingen door, dan kan het goed mogelijk zijn dat hij te weinig voeding krijgt, of het te koud of te warm heeft. Indien het veel roept in verband met honger, geef dan meer. Maar wees hier voorzichtig mee. De buikjes moeten na de voeding lekker rond zijn, niet uitpuilen of keihard aanvoelen.

Let op! Poedermelk is houdbaar tot uiterlijk 3 maanden na opening, bewaren in koelkast en 6 maanden houdbaar in vriezer!!! Dezelfde voorschriften gelden voor ongeopende blikken na houdbaarheidsdatum. Proef, ruik en beoordeel wel altijd zelf of de melk nog in orde is. Convalescence support is bruikbaar tot een half jaar na de aangegeven datum op de verpakking.

Convalescence support zit in kleine zakjes. Maak afhankelijk van de grootte en de leeftijd van het nest een heel of slechts een gedeelte van het zakje aan.

Je gebruikt ongeveer 8 cc melk per 25 gram lichaamsgewicht van een katje per dag. Dus stel: een kitten weegt rond de 200 gram, dan heeft het ongeveer 64 cc melk per dag nodig. Dit is een leidraad, geen eis. Als een kitten genoeg heeft gedronken, zie je dat vaak aan de belletjes om zijn bekje.

Bij omschakeling naar vast voer altijd eerst kittenpaté of geprakt/gemalen natvoer proberen. Lukt dit niet? Overleg met gastgezinbegeleider voor eventueel AD voeding.

Om kittens aan vast voedsel te laten wennen, kan een beetje vlees door de melk gedaan worden. Indien een kitten voor het eerst gaat drinken uit het flesje en hij heeft de bedoeling nog niet door, probeer het dan eens te masseren. Eerst de kop, dan een aai over zijn achterste, zoals de mammapoes normaal gesproken doet.

Dit schema hieronder is een richtlijn:

leeftijd

Gewicht kitten

Melk / vlees

Per etmaal

0-7 dagen

110 gram

melk

8 keer

8-14 dagen

200 gram

melk

7 à 8 keer

15-21 dagen

300 gram

melk

6 keer

22-28 dagen

400 gram

melk + 1 keer vlees

*4 à 5 keer

29-35 dagen

500 gram

melk + 2 keer vlees

*4 keer

* is geen nachtvoeding meer

De verhouding Convalescence Support/water: 1 schepjes poeder op 2 ½  à 3 schepjes water. Goed schudden. Wanneer je de aangemaakte voeding na enkele uren weer gebruikt kan het soms zijn dat de voeding wat is verdikt. Doe er dan nog een beetje water bij totdat de voeding weer dun genoeg is.

Kittens vanaf de leeftijd van 4-5 weken krijgen minimaal 4 keer per dag te eten. Op een leeftijd van ongeveer 6 weken staan de kittens volledig op vaste voeding en water.

Let op! Zet altijd een bakje water neer.

Hanteer altijd een logboekje. Hierin schrijft je dagelijks wat de kittens gedronken hebben, per maaltijd, hoeveel ze wegen en of ze geplast en gepoept hebben. (Zie bijlage 1)

Bovenstaande punten zijn een algemene indicatie, maar pas voedingen aan op de noden van de individuele kittens.

Het hanteren van een flesje

Maak een klein gaatje in de speen. De melk moet er druppelsgewijs uitkomen. Maak na elke voeding het flesje goed schoon met de bijgeleverde borstel. Leg een handdoek op je schoot en leg de kitten op zijn buikje, eventueel met handdoek over hem heen.

Houd zijn kopje iets schuin omhoog en leg de speen op zijn tong. Let op dat de kitten daadwerkelijk drinkt. Komt er melk uit zijn neusje, dan is het gaatje in de speen te groot. De kitten stopt meestal vanzelf als het genoeg heeft. Overvoeden is slecht voor de kitten. Het is zelfs beter de eerste dagen iets minder te geven dan normaal.

Let op! Laat een kitten NOOIT op zijn rug uit het flesje drinken. Het zijn geen mensenbaby’s! Ze kunnen zich verslikken in de melk en de longen kunnen vollopen met melk.

Maagsondevoeding

Wanneer de kitten te zwak is om te zuigen aan de fles, dan kan een spuitje met een smal speentje uitkomst bieden. Overleg in dit geval altijd met je begeleider! Dit is van groot belang!!Uiteraard zullen we in dit geval veelvuldig contact met elkaar houden.

Indien de kitten te zwak is om uit een flesje te drinken dan biedt een maagsonde de ultieme oplossing. Dit is levensreddend, wacht dus nooit te lang. We hebben maagsondes in onze depots, verschillende mensen hebben ervaring in het aanbrengen van een maagsonde bij kleine kittens. Vraag dit na bij je gastgezinbegeleider. Indien je de begeleidster niet kan bereiken, neem dan zo snel mogelijk contact op met Sabine van der Meer (Zie Hoofdstuk 10: Contactgegevens).

Na de voeding

Als een kitten genoeg melk heeft gehad, moet je net als mensenbaby’s de kitten tegen je schouder houden om het te laten boeren. Daarna moet je de buik en anaalstreek masseren om het plassen en het ontlasten te stimuleren. De tong van de poes wordt in dit geval vervangen door een handdoek/washandje, keukenrol of prop watten. Maak deze eerst warm-vochtig. Masseer hiermee de buik en anaalstreek. Bij vochtige, ontstoken kontjes, kan je eventueel babypoeder gebruiken.

Wanneer de kittens op hun pootjes staan en vast voedsel tot zich nemen, dan is het tijd voor de kattenbak-training. Zet ze na iedere voeding even op de kattenbak, zodat de bedoeling na verloop van tijd duidelijk wordt.

Bij pasgeboren kittens werken de nieren maar 25%, daarom plassen ze enorme hoeveelheden.

Overgaan op vaste voeding

Je begint met bijvoeren van vaste voeding als de kittens ongeveer 4 à 5 weken oud zijn. Het vlees (kittennatvoer, bij voorkeur paté / Hill’s AD voer) moet goed fijngeprakt worden. Het is zelfs beter het even met de staafmixer fijn te malen. Het buikje van een kitten is zo groot als een knikker, dus begin met het geven van een theelepel eten. Je kunt bijvoorbeeld ook het fijngemalen vlees vermengen met de opvolgmelk en uit het flesje laten drinken. Maak dan eerst het gaatje groter. Wordt dit goed verdragen en vraagt de kitten om meer, dan kun je de hoeveelheid opvoeren. Droge brokjes kunnen eerst geweekt worden voor je ze geeft. Ook kun je de kitten stimuleren door het van je vinger te laten eten en het eten eerst te mengen met een melkvoeding. Je kunt zelf het beste inschatten hoe je de vaste voeding gaat geven.

Tip: Heb geduld en probeer het niet af te dwingen. Sommige kittens willen langer aan het flesje en hebben geen interesse in vaste voeding. Ga hier flexibel mee om. De ervaring leert dat kittens die een paar daagjes oud waren bij binnenkomst, soms meer tijd nodig hebben om over te schakelen op vaste voeding. Maak je geen zorgen als het wat langer duurt: geen enkele volwassen kat drinkt nog van de fles.

Diarree

De omschakeling op vaste voeding kan diarree veroorzaken. Voer dan de vleesvoeding niet te snel op. Zijn de kittens 2 weken oud en zijn ze sterk genoeg en niet ziek? Geef dan 24 uur geen melk meer. Geef hen een flesje rijstewater met elektrolyt erdoorheen. Ook mag je hier glucose (dat is géén suiker) doorheen mixen.

Kittens onder de 3 weken met diarree zullen we de melk even verdunnen: dus in plaats van verhouding 1 schep melkpoeder – 3 schepjes water zullen we 4 schepjes water met elektrolyt gebruiken.  Bij ernstige diarree overleg  je altijd met je begeleidster om eventueel 24 uur enkel elektrolytwater, rijstewater en glucose te geven. Pas op: glucose is laxerend!

Geef elektrolyt door het drinkwater of door de melk. Opname van vocht en mineralen is erg belangrijk in verband met het vele vochtverlies via de ontlasting. De diarree dient na 24 uur over te zijn. Is dit niet het geval, neem dan contact op met je begeleidster. Bij ernstige diarree door overvoeding (melkachtige of grijsachtige diarree), geheel stoppen met de voeding en enkel elektrolyten gebruiken: elk UUR 1cc per 50 gram lichaamsgewicht én 3 druppels Kaopectate per 25 gram lichaamsgewicht per 3 uur.  Ook  hebben we kant en klare hydration poeder in depot.

Heel jonge kittens (onder de 3 weken) mogen een klein snufje Enterol of Promodulate door de voeding. Dit is poeder en brengt de darmflora op orde. Ook Benebac kan helpen om de darmen weer in evenwicht te krijgen. Kittens vanaf 2 ½ week mogen Isokel door de melk krijgen in verband met diarree of verstopping. We geven bij kleine kittens soms medicijnen, maar dit gaat opnieuw in overleg met je begeleidster.

Kleur van diarree:

o   Dunne gele diarree: Mogelijk door overvoeding.

o   Witte stukjes in diarree: Mogelijk intolerantie melk (grotere kans op uitdroging)

o   Sterk ruikende diarree: Bacteriële infectie

o   Groenige diarree: Voeding gaat te snel door het lichaampje. Absorbeert slecht. Overvoeding of infectie.  Geef kleine kittens, elke 4 uur, 2 a 3 druppels Kaopectate.

o   Grijsachtige diarree: Mogelijk uitdroging.

Obstipatie

 

Indien je flessenkindje last van obstipatie heeft, voed het vaker kleinere hoeveelheden. Verdun de melk en voeg enkele druppels plantaardige olie door de melk. Evt. alleen elektrolytwater geven. We hebben tevens klysma’s in huis indien nodig.

Bij hele kleine kittens kan men een thermometer insmeren met plantaardige olie of vaseline, deze in het anusje steken en vervolgens voorzichtig een beetje op en neer schuiven en er voorzichtig mee draaien. Dit enkele malen per dag.

Een tweede optie is om wat plantaardige olie op het anusje te smeren en vervolgens zachtjes te masseren.

Eventueel de kitten laxeren via de anus met een 1cc spuitje met een beetje plantaardige olie (0,5cc, dus ongeveer tot de helft van het spuitje).

Kittens vanaf 2 ½ week mogen isokel door de melk krijgen i.v.m diarree of verstopping (in overleg met de VZW).

Heel jonge kittens (onder de 3 weken) mogen een klein snufje Enterol door de voeding. Dit is poeder en brengt de darmflora op orde.

Urinekleur

Normaal is de kleur van urine lichtgeel. Bij heel jonge kittens kan dat zelfs fluoriserend geel zijn. Donker gele urine kan wijzen op uitdroging.

Wegen

Om te kunnen controleren of de kitten goed groeit, is het van belang de kitten te wegen. Kittens wegen bij de geboorte gemiddeld tussen de 80-140 gram. Dan neemt het gewicht ongeveer 10 gram per dag toe. Na één week is het geboortegewicht verdubbeld. Katertjes komen sneller aan. Vanaf de derde week komt een kitten gemiddeld 20 gram per dag aan.

Om je enig zicht te bieden op de algemene groei, geef ik een voorbeeld uit de praktijk:

Vier kittens zijn gedurende hun opvang gewogen:

Leeftijd           3 weken:          252 - 318 gram            6 weken:          516 - 701 gram

                             4 weken:          390 - 478 gram            7 weken:          632 - 782 gram

                             5 weken:          448 - 653 gram            8 weken:          778 - 975 gram               

Let op: Om een goed beeld te krijgen is het belangrijk de kittens iedere dag op hetzelfde tijdstip te wegen.

Ontwikkelingspunten

Ø  Oogjes van kittens gaan open tussen de 7 en de 10 dagen.

Ø  De oortjes gaan rechtop staan rond hun 3e levensweek.

Ø  Een geboortegewicht van een kitten is ongeveer 100 gram.

Ø  De navelstreng van een kitten valt er gewoonlijk af rond hun 5e dag.

Ø  De tandjes komen op vanaf een week of 2.

Verzorgingstips

Gebruik voor jonge kittens die nog in een doos of kooi moeten verblijven een doos waar nooit groente en fruit in heeft gezeten. Deze zijn namelijk bespoten geweest met insecticide. Dat is giftig.

Als heel jonge kittens hard piepen kan dit verschillende oorzaken hebben: Ze hebben het te koud (kijk naar temperatuur in de doos), te warm, of ze hebben honger. Ze kunnen ook ziek zijn.

Onderkoelde kittens

Wanneer ze ondertemperatuur hebben (onder 35 graden), warm ze langzaam op. Ze mogen nog geen voeding hebben. Een verpakte warme kruik of Snugglesafe en de doos wat afsluiten, of een warmtelamp (150 watt, 60 cm boven de doos), of hou de kitten warm door je eigen lichaamswarmte. Pas als de kitten wat op temperatuur is, dan pas mag het voeding hebben. We geven eerst 5 cc glucosewater (1 koffielepel op 100 cc water). Na een paar uur geven we wat convalescence support.

Hypoglycemie

Soms kan een kittentje sterven zonder enig duidelijk aantoonbare oorzaak. Het kan dan te maken hebben gehad met suikertekort. Men noemt dit ook wel: “fading kitten syndroom". Dit kan allerlei oorzaken hebben, onder andere daarvoor lange tijd geen voeding hebben gehad, infecties, etc. Het katje heeft circulatieproblemen.

Symptomen kunnen zeer kort van aard zijn. Soms sterft een dergelijk katje binnen enkele minuten: lusteloosheid, koude ledematen, ongecoördineerdheid, niet kunnen drinken, een aanval en daling van de lichaamstemperatuur, waardoor de vitale organen onder druk komen te staan. Meestal liggen de kittens op hun zij. Later worden de hersensen aangetast door gebrek aan zuurstof en zal de kitten trillen, spasmes krijgen, en uiteindelijk raken ze in coma. Heel jonge kittens met hypoglycemie zijn veel moeilijker hieruit te halen dan oudere kittens. We zullen in elk geval meteen eerste hulp toedienen: glucosewater geven en warm houden. Een kitten reageert zeer snel op glucose als het dat was geweest.

Behandeling: 1 cc glucosewater per 25 gram kitten per uur.

Dus 4 cc per 100 gram lichaamsgewicht kitten per uur. Elk uur herhalen totdat het kitten warm genoeg is. Geregeld hebben we nutridrops in ons depot, dit is een energierijke voeding. De voeding wordt in zeer korte tijd direct van de maag naar de lever getransporteerd. Al na 10 minuten kan een stijging van het bloedsuikerniveau worden waargenomen.

 

 
Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg