Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Steriliseren en castreren


Volg ons op Facebook

Dit briljante filmpje zegt ALLES ( geluid aanzetten)  Het grootste probleem waarmee wij in aanraking komen is de enorme toestroom van ongewenste katjes. Het is uiteraard beter om de toestroom te voorkomen. Hierbij doelen wij op het laten castreren en steriliseren van uw eigen kat, maar ook eventueel van zwerfkatten in uw buurt. Indien u zwerfkatten voert, is het tevens van groot belang om deze groep katten onder controle te houden.We noemen nog eens de voordelen van castratie en sterilisatie.

Voordelen van sterilisatie / castratie:
1. geen ongewenste nestjes meer. Geen uitbreiding van aantal zwerfkatten
2. geen doordringende geuren van hormonen (van ongecastreerde katers)
3. geen ongewenst gedrag van krolse poezen
4. buffer voor vreemde katten. Sterker territoriumgevoel. Vreemde katten blijven op een afstand, waardoor het aantal katten hetzelfde blijft. Zo heeft u het onder controle
5. minder ruzie in de kolonie katten. Rustiger gedrag
6. door minder vechtgedrag, minder overdracht van ziektes
7. RUST in de groep


Gemeentes Limburg die meewerken aan castratie en sterilisatiebeleid:

Gemeentes Limburg

Gemeentes Belgie die meewerken aan castratie en sterilisatiebeleid:

Gemeentes Belgie

De poezenpil
Soms worden poezen, omdat ze nog erg jong gevonden worden voor sterilisatie, op de poezenpil gezet. Dit is echter niet geheel onschuldig. De poezenpil verhoogt het risico op baarmoederontstekingen en mamatumoren. Daarnaast kan een naar verschijnsel de kop opsteken: Het Dolly Parton Syndroom. Het overkwam ex-opvangkatje Binti:Haar melkklieren groeiden razendsnel uit tot een enorme omvang. Deze tumoren kunnen worden veroorzaakt door de hormonen die in de poezenpil zitten, zeker als deze langere tijd gegeven wordt. In tegenstelling tot de meeste gezwellen in melkklieren bij poezen, zijn deze niet kwaadaardig. Echter, ze groeien zo snel en worden zo groot dat ze zoveel problemen kunnen geven dat euthanasie de enige oplossing is.

Voor Binti is het gelukkig allemaal goed afgelopen: na behandeling bij Dierenkliniek Wetzels waren de tumoren na ca 2 weken al bijna helemaal verdwenen.

Vaak ontstaat dit syndroom wanneer de poezenpil wordt gegeven tijdens de eerste krolsheid of zelfs al daarvoor - niet doen dus!
Sterilisatie kan reeds op zeer jonge leeftijd, dus als uw poes geslachtsrijp is, maak dan meteen een afspraak voor haar sterilisatie of anders uiterlijk wanneer zij de leeftijd van ongeveer 8 maanden bereikt!
Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg