Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Sproeigedrag


Volg ons op Facebook

Deze theorie is gebaseerd op ervaringen, opgedaan in het jarenlang omgaan met katten

Wat is sproeien

Een kat zal sproeien door met zijn achterste naar een voorwerp toe te gaan staan, de staart omhoog te steken en achterwaarts een straaltje sterk ruikende urine te spuiten.

Wanneer sproeien ze?

- Dit is territoriumgedrag. Het houdt een waarschuwing in. Als een kat sproeit wil het de geur van andere katten overheersen. Ook zullen vreemde geuren van voorwerpen een vertrouwde geur krijgen. Oplossing: steriliseren of castreren. De testosteron daalt.

- Heel soms komt het voor, dat er na een castratie wat zaadbalweefsel is achtergebleven. Dit weefsel zal doorgaan met het produceren van testosteron.

- Een bedreiging van het territoriumgevoel binnenshuis. Bv. meerdere katten in huis. In een dierenasiel kan het gedrag vaker voorkomen omdat er meerdere katten verblijven in 1 ruimte.

- Uiting van onzekerheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veranderingen in huis bijvoorbeeld.

Verkleinen van sproeigedrag in een huishouden met meerdere katten

- Indien u een nieuwe kat aanschaft en u heeft al een kat thuis, houd dan rekening met het karakter van de nieuwe kat. Heeft uw eigen kat een bazig karakter, zoek dan geen kat uit die dezelfde eigenschappen bezit. Twee kapiteins op 1 schip zal problemen opleveren. Er bestaat nl. een rangorde onder de katten.Een grote chef en zijn/haar onderdanen.

- Als verschillende katten allemaal de baas willen spelen en elk van hen wil leider zijn, zorg dan dat u de leiding op u neemt. Maak duidelijk wie volgens u de natuurlijke leider is en behandel deze kat ook als zodanig. Kijk eerst goed naar het gedrag om te bepalen wie volgens u de natuurlijke leider is.

- Dit ligt in het verlengde met bovenstaande: Indien u een kat heeft die zich als leider gedraagt, behandel hem dan ook als de leider. Stel deze kat deelt meppen uit naar zijn/haar onderdanen en u ziet dit. U wordt boos en zet de kat apart. Deze kat wordt in zijn eer aangetast. Hij wordt onzekerder en zal nog meer zijn best doen om duidelijk te maken wie hier de grote baas is. Hij wordt nl. niet door u bevestigd. Geef deze kat het gevoel dat hij boven de rest staat, hoe cru het ook mag klinken. Maar daar helpt u de andere katten mee. Zo hoeft hij zijn positie niet nog eens duidelijk te maken naar de andere katten.

- Iedere kat heeft zijn eigen ruimte, bv. eigen mand, eigen voerbak.Laat uw katten niet uit dezelfde voerbak eten. Niet alleen om ziektes te doen voorkomen, maar ook om verschillende geuren niet teveel te laten mixen. Zet de voerbakjes circa 2 meter van elkaar af.

- Heeft u genoeg kamers in huis i.v.m het aantal katten dat u heeft? Iedere kat verlangt naar haar/zijn eigen plekje. Zorg voor voldoende ruimte voor alle katten.

- Probeer stress te vermijden. Indien er grote veranderingen gaan plaatsvinden in huis, probeer de situatie zo kalm mogelijk te houden voor de katten. Denk bv. aan verhuizing, gezinsuitbreiding, een gezinslid verlaat het huis, het etensbakje of de kattenbak is verplaatst. Katten zijn heel gevoelig voor veranderingen.

- Als er een kat gaat sproeien in huis, dan is dit ongewenst gedrag. Veel mensen gaan dan schreeuwen naar de kat en de kat wordt gestraft. Zoals ik al eerder schreef, kan sproeigedrag een uiting zijn van onzekerheid. Als u de kat gaat straffen dan zal de kat alleen maar banger worden en neemt het sproeigedrag toe.De kat kan ook bang van u gaan worden.

- Er loopt misschien een vreemde kat buiten waar uw kat onzeker van wordt. Een reactie van uw kat kan dan sproeigedrag zijn. De kat buiten is een bedreiging voor hem/haar.
Indien de kater niet gecastreerd is en er loopt een krolse poes buiten, is sproeigedrag een resultaat…

Hoe kunt u sproeigedrag behandelen?

- Probeer eigen ruimtes te maken voor de katten. Iedere kat heeft behoefte aan een eigen plekje.

- Indien uw katten niet naar buiten kunnen, zou een buitenren een mooi alternatief kunnen zijn.

- Reinig en ontsmet de plek waar de kat gesproeid heeft. Wij mensen ruiken schoongemaakte urineplekken niet meer, maar een kat wel. Zij heeft hier een NEUS voor. Het gevolg is dat de kat de oude plek opnieuw weer gaat verversen met urine. U kunt met ontsmettingsalcohol de oude geur neutraliseren. Vervolgens kunt u de oude plek behandelen met een vies ruikende geur voor katten zoals, citroenolie, pepermuntolie of azijn.

- Probeer altijd achter het gedrag te komen van sproeigedrag. Een kat sproeit niet voor niets…. Het aanpakken van de oorzaak is het allerbelangrijkste.

- Tot slot kan sproeigedrag betekenen dat u misschien teveel katten in huis heeft. Het allerlaatste middel, mocht al het andere niet helpen, is een ander tehuis zoeken voor enkele katten.
Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg