Logo VZW Zwerfkat in Nood II

U vindt moederloze kittens


Volg ons op Facebook

Lente

In de maanden april, mei en juni is het ieder jaar weer erg opvallend dat we zeer jonge katjes binnenkrijgen. Amper een paar daagjes oud, de oogjes nog dicht en met een gewicht van 90 gram komen zo hele nesten bij ons binnen. Soms is dit terecht, wanneer het zeer duidelijk is dat de moederpoes niet meer terugkomt omdat ze bv gestorven is. Maar heel vaak komen ze onterecht bij ons binnen: onze melders vinden een nestje in de struiken en denken: "Ojee, ze liggen hier zonder moederpoes. Snel oppakken en meenemen!" Hoewel ze de allerbeste bedoelingen hebben, is dit FOUT! Voorzichtigheid is hier geboden.

  

Wanneer is een moederpoes in de buurt?

  1. Wanneer de katjes niet piepen en heel tevreden liggen te slapen.
  2. Wanneer de katjes warm aanvoelen en opnieuw heel tevreden overkomen.
  3. Wanneer ze volle ronde buikjes hebben en niet hard piepen.

Wanneer is de kans groot dat moederpoes niet meer is teruggekomen?

  1. Wanneer de katjes koud en/of nat aanvoelen.
  2. Wanneer de katjes onophoudelijk piepen.
  3. Wanneer de katjes niet samen bijeen liggen, piepen en koud aanvoelen.

Zoals u ziet is het dus heel goed mogelijk dat moederpoes in de buurt van haar kleintjes is. Een moederpoes verlaat haar nest niet zo snel, en zeker niet als ze zo klein zijn. Maar zij moet ook eten, dus zal ze het nest soms kortstondig moeten verlaten. Als de moeder even op zoek gaat naar wat eten, zal ze altijd heel dicht in de buurt blijven van haar nest. Als u naar het nest zit te kijken, kan een moederpoes iets verderop, zich goed verstoppend, u de gehele tijd gadeslaan. Want ze houdt haar nest met haviksogen in de gaten.


Dus de jonge katjes liggen er heel tevreden bij:
Laat ze dan zeker met rust, want ze hebben hun moeder nog veel te hard nodig!! Er zijn verenigingen, zoals de onze, die kittens van zulke nestjes grootbrengen met een flesje. Maar wij kunnen nooit de plaats innemen van een moederpoes: haar melk, haar liefde en warmte is onvervangbaar en weegt niet op tegen onze beste zorgen. Maar waarschuw wel altijd de dichtstbijzijnde organisatie die zich bezighoudt met de opvang van jonge katjes en ga na een paar uurtjes nogmaals kijken.

Wanneer vangen wij in de regel zulke nestjes op?
Wij vangen hele jonge katjes op vanaf een leeftijd van 1 dag. De moederpoes is hoogstwaarschijnlijk gestorven of  kan om andere redenen niet goed meer voor haar nest zorgen. Een onervaren moeder kan haar katjes bv links laten liggen, ze geeft slechte melk of de katjes zijn ziek. Wanneer de katjes in een risicovolle omgeving opgroeien (moeder wordt verjaagd door de buurt of de katjes worden vergiftigd etc), dan komen ze ook bij ons binnen.

Indien de moederpoes wel buiten voor haar katjes zorgt, dan laten we hen sowieso bij haar tot ze een leeftijd van 5 weken hebben bereikt. ( indien ze veilig liggen en verzorging krijgen) Pas dan nemen we het nest op indien nodig, alles wordt in overleg gedaan. Natuurlijk proberen we de familie samen te houden, en als de omgeving niet veilig is, proberen we mama en kindjes binnen te halen. Mamapoes scheiden van haar kleintjes doen we niet snel.

Waarom een leeftijd van vijf weken?
Dit is een cruciale leeftijd

  1. Ze kunnen dan op hun pootjes staan en de wereld gaan ontdekken. Dan komen echter ook de gevaren!
  2. Ze kunnen worden blootgesteld aan ziektes.
  3. Ze hebben vast voedsel nodig (waar is het te vinden?).
  4. Ze moeten ontwormd en ontvlooid worden.
  5. Dan breekt de 'socialisatieperiode' aan: willen we hen tam krijgen, dan zullen ze veelvuldig in contact moeten komen met mensen. 

 

Tips
Dus: neem niet zomaar een heel jong nest van de straat op. Twijfelt u of de moederpoes aanwezig is? Houdt u dan eerst het nest enkele uren in de gaten. Komt de moederpoes na een aantal uur niet opdagen? Dan neem contact op met een plaatselijke dierenorganisatie.

Maar hou het nest vooral op grote afstand in de gaten. Indien de moederpoes u kan zien zal ze bang zijn om terug te keren naar haar nest.

Waarschuw echter altijd de dierenbescherming of indien u in onze streek woont: bel ons! 




Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie



© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg