Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Algemene verzorging


Volg ons op Facebook

 
Voeding:
Geef kittenmelk aan kittens die nog geen vier weken oud zijn, en volg daarbij de gebruiksaanwijzing van de melk. Vanaf vier weken kunt u de kittens laten wennen aan vast eten, vier maal per dag. U kunt melk met brinta of rijstebloem geven, Whiskas voor jonge katjes, Kitekat met kip of zeevis, of kittenbrokjes. U kunt de brokjes evt. laten weken in water of het voer fijn maken. Om kittens te laten wennen aan vast voedsel, kunt u een lepeltje vlees geven of wat voedsel aan hun bekje smeren. Let op! Een maagje van een kitten is niet groter dan een knikker. Vervang eerst een melkvoeding en geef ze geleidelijk aan meer vast voedsel.
N.B. Geef kittens nooit gewone melk!

    

Ontwormen en ontvlooien:
De kittens moeten worden ontwormd. Let daarbij goed op de dosering. Het ontwormen gebeurt na vier weken, na zes weken, na acht weken, na drie maanden, en vervolgens elk half jaar. Als de kittens het preparaat ongeveer 20 minuten binnenhouden, werkt het al. Is  de kitten ontwormd en u ziet op later tijdstip  toch nog levende wormen in de ontlasting of braakt de kitten wormen uit, ontworm het dier dan nogmaals. Oudere kittens (vanaf 3 maanden) ontwormen we met milbemax. Dit is in pilvorm.

Wegen:
Wanneer de kittens nog jong zijn (onder de acht weken), is het noodzakelijk de kittens te wegen op bv. een keukenweegschaal. Vanaf de derde week komt een kitten gemiddeld 20 gram per dag aan, of 80 tot 140 gram per week. Algemene richtlijn: ong. 500 gram voor 5 weken oude kittens en ong. 800 gram bij een leeftijd van 8 weken.

Kattenbak:
Een kat is van nature zindelijk. Toch is het zinvol de kat vertrouwd te maken met de kattenbak. Wanneer U de kitten in zijn verblijf plaatst, zet hem dan eerst even op de kattenbak. Ook kunt U bijv. met Uw vingers de graafbewegingen van een kat nadoen. Alle kittens willen van nature in los en zacht materiaal graven en zullen de hint begrijpen. De kattenbak moet iedere dag worden schoongemaakt. Katten weigeren vaak op een vieze kattenbak te gaan, met als gevolg dat ze elders hun behoefte doen. Liggen er uitwerpselen naast de bak, leg deze dan in de bak: de geur zal de kittens de volgende keer naar de kattebak lokken.

Gezondheid en ziekte
Een gezonde kitten is levenslustig, speels, schoon en heeft een redelijk gewicht voor zijn leeftijd. De ogen, oren en neus moeten schoon zijn en geen vocht afscheiden.

    

Algemene ziektesymptomen zijn:
De kitten verliest zijn eetlust, zal lusteloos rondhangen of ineengedoken zitten,  met een doffe blik in zijn ogen en met een vacht met opstaande haren. Bijverschijnselen zoals niezen, braken, diarree, en etter uit de ogen en de neus kunnen makkelijk ontdekt worden.

Diarree: 
Gewoonlijk duurt diarree niet langer dan 24 tot 36 uur. Als de kitten rood bloed in zijn ontlasting heeft,  zwarte ontlasting,  hevige buikpijn of koorts heeft, of als hij voortdurend braakt, dan moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts. Het komt echter vaak voor dat de kitten alleen maar diarree heeft, zonder echte bijverschijnselen, laat dan de kitten goed drinken. Kittens die diarree hebben kunnen snel veel vocht verliezen; zorg er dus voor dat ze voldoende vocht binnenkrijgen.  Herstellende kittens houden van Electrolyt (astronauten-voeding), een middel dat het maag-darmstelsel een beetje tot rust brengt. Indien de anus van de kitten erg vies is geworden van de diarree, was deze dan met een warm water washandje!

Laat de kitten na een aanval van diarree langzaam aan voedsel wennen, door hem meerdere malen per dag kleine porties eten te geven. Geef kittens ouder dan 5 weken geen melk meer, maar bouillon met wat gekookte kip, rijst, beschuit of witte vis (zonder graat). Let wel: droge brokjes zijn NIET licht verteerbaar!! De dierenarts heeft ook voeding dat speciaal werd ontworpen als lichtverteerbaar zijnde voeding. 

Diarree wordt vaak veroorzaakt door verkeerde voeding of verkeerde voedingsgewoonten. De voeding wordt bijv. te koud gegeven, of de kittens krijgen plotseling andere voeding dan dat ze gewend zijn (blijf bij de basisvoeding) of ze eten teveel in een keer. Diarree kan ook veroorzaakt worden door wormen. Kijk goed in de ontlasting of u wormen ziet. Zo ja, ontworm de kitten meteen. Ook stress kan diarree veroorzaken.

Verstopping:
Als de kitten geen moeite doet om zich te ontlasten, maar wel alert en actief is, moet U zeker niet in paniek raken, zelfs al is het dier twee dagen niet op de bak geweest.

Een kitten met last van verstopping zit gehurkt en zwaar persend op de kattebak, en begraaft soms denkbeeldige uitwerpselen. Eventuele ontlasting is hard en droog, soms bedekt met bloedsporen. De kitten verliest zijn eetlust, is slaperig en lusteloos, en geeft soms over. Droogvoer kan soms tot verstopping leiden, als er niet genoeg water bij wordt gedronken. Ook kan de kitten teveel haren hebben ingeslikt, met name in periodes van haaruitval.

Bij verstopping dient de ontlasting zachter en gladder gemaakt te worden. U kunt bijv. 1 theelepel olijfolie of een andere plantaardige olie toevoegen aan het eten (niet langer dan 3 dagen en nooit rechtstreeks in de bek; eventueel kunt u 1 druppel olie samen met 2 druppels water in een wegwerpspuitje doen en achter in de anus spuiten). Wacht niet te lang. Als de thuisbehandeling binnen een dag geen verbetering brengt of als de kitten overgeeft en erg benauwd is, neem dan ONMIDDELLIJK contact op met de dierenarts.
Het is altijd belangrijk dat een kitten voldoende water tot zijn beschikking heeft. Verder zorgt een theelepel zemelen door het eten voor voldoende vezelstoffen.

Oormijt:
In de oren ziet u droge zwarte oorsmeer. Oormijt geeft veel irritatie, met als gevolg dat de kitten aan het oor gaat krabben. Oormijt moet behandeld worden.

Niesziekte:
Niesziekte komt vrij veel voor, en kent sterk wisselende verschijnselen. Het verloop kan een tot drie weken duren. De eerste symptomen zijn niezen en vochtige oogjes en neusje. Daarna wordt het vocht uit de ogen dikker en geelachtig van kleur. Er vormen zich ook korsten rond de ogen. In ernstige gevallen kunnen de ogen opzwellen en gaan verzweren. De afscheiding uit de neus verandert van waterig tot dik en etterig. Hierdoor kan de kat niet meer normaal ruiken en zal hij het eten laten staan. Naast niezen kan een kitten ook gaan hoesten.

Warm het eten op voor deze kitten, want dan komt de geur sterker naar boven, of geef sterk ruikend eten zoals vis. Verzorg zo'n kitten goed, lekker warm, rust, warm eten en evt antibiotica. Dit is enorm belangrijk.

Medicijnen toedienen
Lukt het maar moeizaam? Al eens geprobeerd de kitten op de grond te zetten? Ga zelf op de grond zitten en houdt de kitten tussen je benen geklemd: ga rechtboven de kitten zitten, en hou met je linkerhand het bekje open. Met duim en wijsvinger de bovenkaak openen en de plooien naar binnen drukken. Met de binnenkant van je hand het kopje schuin naar achter duwen. Met je rechterhand de onderkaak open houden en de pil recht naar achter duwen.

Tips
Hoe herkent u uitdrogingsverschijnselen?
Neem een huidplooi midden op de rug tussen uw vingers. Als de huid direct weer terugspringt, dan is er niets aan de hand. Als de huidplooi blijft staan of slechts langzaam verdwijnt, dan is er sprake van uitdroging. Voer deze test niet uit met de huid in de nek. Deze is gewoonlijk heel los, waardoor u een onjuiste indruk kunt opdoen. Bij uitdroging is het zaak om de dierenarts te waarschuwen.

Een kitten met diarree of braken:
Liever meerdere keren per dag een beetje eten geven, dan een paar keer veel eten geven. Z'n lijfje kan zoveel eten niet goed verdragen.
NOOIT eten rechtstreeks uit de koelkast geven! Te koud eten, geeft diarree bij kittens.

Is een kitten lamlendig, stilletjes en wil niet eten?
Altijd koorts meten! Normale temperatuur = 38.5 . Koorts = boven de 39.0 (smeer thermometer in met vaseline/olie voordat u de koorts meet)

Gooi het wegwerpspuitje weg nadat een medicijnkuur afgerond is.

© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II. Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.




Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie



© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg