Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Moederloze kittens grootbrengen


Volg ons op Facebook


Wanneer kittens nog erg jong zijn, dan willen we er natuurlijk voor zorgen dat ze uitgroeien tot sterke en gezonde katten. Deze richtlijnen geven u een steuntje in de rug, wanneer u te maken krijgt met hele jonge kittens.


Verblijf
- Hele jonge kittens hebben veel slaap nodig. Ze slapen eigenlijk tussen de voedingen door. Het is daarom van belang dat de omgeving schoon is, en dat ze lekker warm en droog weer verder kunnen indutten.
Kittens jonger dan twee weken oud zijn niet in staat om te rillen. Je kunt dus niet aan ze zien wanneer ze het koud hebben.

- Gebruik bijvoorbeeld een caviakooi, waarvan de zijkanten van plastic zijn en enkel de bovenkant een klein traliedeurtje heeft. Een grote doos of een grote reismand met een dekentje en knuffels erin geeft ook bescherming. Ze kunnen zichzelf niet warm houden, dus een warmtelamp of een kruik is van belang. (Let wel: een kruik koelt snel af, houdt hier rekening mee. Ververs de kruik geregeld om de ca. 3 uur)

U kunt ook met een snuggle safe ( te verkrijgen bij de zooplus).

Leg een handdoek half over de doos, de kitten kan kiezen voor schaduw of niet. Ziet u dat de kitten voortdurend in de schaduw ligt, dan kan het zijn dat ze het te warm heeft.Voorzie de doos eventueel van lekkere zachte knuffels en een wekker die de kitten hoort tikken (nabootsing van het hart van mammapoes). Er moet altijd een thermometer aanwezig zijn in de doos om de warmte te meten. 

 De ideale temperatuur in de doos is als volgt:
 1 week    30   graden   3 weken     24 graden
 2 weken    27 graden   4 weken en ouder 21 graden

- Als de diertjes aan elkaar beginnen te zuigen, moet u ze gedurende een aantal dagen scheiden door bv. een tussenwand in de doos te maken.

      

 Voeding
-   Wanneer de kitten nog erg jong is (onder de 3 weken), dan heeft ze KMR melk (vervangende moedermelk) nodig. Zijn de kittens ouder, dan wordt er overgegaan op andere melkvoeding. De melk dient warm gegeven te worden (lichaamstemperatuur, 38 graden). Gebruik het liefst afgekookt water of mineraalwater uit een fles. Iedere kitten is anders. Misschien wil uw kitten eerder vaste voeding, of meer voeding hebben. Wanneer blijkt dat de kitten veel ‘roept’ tussen de voedingen door, dan kan het goed mogelijk zijn dat hij te weinig voeding krijgt, het te koud of te warm heeft. Indien het veel roept ivm honger: Geef dan meer. Maar voorzichtigheid is geboden. De buikjes moeten na de voeding lekker rond zijn, niet uitpuilen of keihard aanvoelen.
- Melkpoeder bij het water doen niet andersom.
-  Algemeen voedingsschema. Dit voedingsschema moet u zien als leidraad. Lees en volg altijd de bijsluiter op de melkpoederbus.
 
kitten
leeftijd       gewicht               voeding verhouding melk:water    per etmaal (* 's nachts niet)
1 week      ca.  110 gram        1 theelepel / 2 theelepel       8 keer
 2 weken          200 gram       1 theelepel / 2  theelepels          6 keer
 3 weken          300 gram       1 ½ theelepel / 3 theelepels       6 keer
 4 weken          400 gram       2 theelepels / 4 theelepels          *4 keer melk, 1 keer vlees
 5 weken          500 gram       2 ½ theelepel / 5 theelepels        *3 keer melk, 2 keer vlees               
                  
- Kittens vanaf de leeftijd van 6 weken krijgen 4 keer per dag te eten. Op een leeftijd van 8 weken staan de kittens volledig op vaste voeding en water. N.B. zet altijd een bakje water neer.
- Je gebruikt ongeveer 8 cc melk per 25 gram lichaamsgewicht van een katje per dag. Dus stel: een kitten weegt rond de 200 gram, dan heeft het ongeveer 64 cc melk per dag nodig. Dit is een leidraad, geen eis.
- Als een kitten genoeg heeft gedronken, zie je dat vaak aan de belletjes om zijn bekje.
- Bij omschakeling naar vast voer altijd eerst gemalen vlees geven, bv whiskas junior, babycat van royal canin, of AD voeding van Hills.
- Om kittens aan vast voedsel te laten wennen, gebruiken we ook soms "extra kracht" door de melk. In Nederland noemt men dit: nutrigel.Ook kan men viyo er doorheen mengen ( verkrijgbaar bij de dierenarts)
- Indien een kitten voor het eerst gaat drinken uit het flesje en hij heeft de bedoeling nog niet door, probeer het dan eens te masseren. Eerst de kop, dan een aai over zijn achterste, zoals de mammapoes normaal gesproken doet.
- Wanneer de kittens 4 weken oud zijn, schakel dan langzaam over op andere poedermelk zoals de melk van de Beaphar, Hill’s etc. Indien het maar voor moederloze kittens is. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Hanteer altijd een logboekje. Hierin schrijft je dagelijks  wat de kittens gedronken hebben, per maaltijd, hoeveel ze wegen en of ze geplast en gepoept hebben.

   
 
Het hanteren van een flesje
- Maak een klein gaatje in de speen, mocht dit nog niet gedaan zijn. De melk
moet er druppelgewijs uitkomen. Maak na elke voeding het flesje goed schoon met de bijgeleverde borstel.
- Leg een handdoek op uw schoot en leg de kitten op z'n buikje (evt. met handdoek over hem heen). Houd z'n kopje iets schuin omhoog en leg de speen op z'n tong. Let op dat de kitten daadwerkelijk drinkt. Komt er melk uit z'n neusje, dan is het gaatje in de speen te groot. De kitten stopt meestal vanzelf als het genoeg heeft. Overvoeden is slecht voor de kitten. Het is zelfs beter de eerste dagen iets minder te geven dan normaal.
NB: Geef een kitten NOOIT een flesje op zijn ruggetje, dit kan dodelijk zijn. Er kan melk in de longetjes komen.

- Wanneer de kitten te zwak is om te zuigen aan de fles, dan kan een
druppelpipet uitkomst bieden.

Na de voeding
- Als een kitten genoeg melk heeft gehad, moet u net als mensenbaby's de kitten tegen uw schouder houden om het te laten boeren. Daarna moet u de buik en anaalstreek masseren. Dat doet normaal de moederpoes bij haar kittens met de tong om het plassen en het ontlasten te stimuleren. De tong van de poes wordt in dit geval vervangen door een handdoek, keukenrol of prop watten. Maak deze eerst warm-vochtig. Masseer hiermee de buik en anaalstreek.
- Wanneer de kittens op hun pootjes staan en vast voedsel tot zich nemen, dan is het tijd voor de kattenbak-training. Zet ze na iedere voeding even op de kattenbak, zodat de bedoeling na verloop van tijd duidelijk wordt

Kattenbak
- Wanneer de kittens op hun pootjes staan en vast voedsel tot zich nemen, dan is het tijd voor de kattenbak-training. Zet ze na iedere voeding even op de kattenbak, zodat de bedoeling na verloop van tijd duidelijk wordt.

      

 Bijvoeren
- U begint met bijvoeren van vaste voeding als de kittens ong. 4 weken oud zijn. Het vlees (kittenvoer / Hill’s AD voer, babycat van royal canin) moet goed fijngeprakt worden. Beter even met de mixer fijnmalen. Het buikje van een kitten is zo groot als een knikker, dus begin met het geven van een theelepel eten. U kunt ook bv het fijngemalen vlees vermengen met de melk en uit het flesje laten drinken. (eerst het gaatje groter maken). Wordt dit goed verdragen en vraagt de kitten om meer, dan kunt u de hoeveelheid opvoeren. Droge brokjes kunnen eerst geweekt worden alvorens ze te geven. Ook kunt u de kitten stimuleren door het van uw vinger te laten eten en het eten eerst te mengen met een melkvoeding. U kunt zelf het beste inschatten hoe u de vaste voeding gaat geven.
 
 Diarree
- De omschakeling op vaste voeding kan diarree veroorzaken.Voert u dan de vleesvoeding niet te snel op. Zijn de kittens al 5 weken oud, geef dan voorlopig geen melk meer. Geef de kitten licht verteerbaar voedsel. Kip, witte vis, bouillon, rijst, rijstewater zijn lichtverteerbaar. Meng bv. wat fijngemalen kip, rijst, rijstewater en door elkaar. Kittens vinden dit erg smakelijk.  Uiteraard bestaat er ook lichtverteerbare voeding, bij uw dierenarts te krijgen, zoals sensitivity control van de Waltham.

- Geef electrolyt door het drinkwater of door de melk. Opname van vocht en mineralen is erg belangrijk i.v.m. het vele vochtverlies via de ontlasting. De
diarree dient na 24 uur over te zijn.

Kleur van diarree:
Dunne gele diarree: evt door overvoeding.
Witte stukjes in diarree: evt. intolerantie melk
Sterk ruikende diarree: Bacteriële infectie
Groenige diarree: voeding gaat te snel door het lichaampje. Absorbeert slecht. overvoeding.      (kleine kittens, elke 4 uur, paar druppels kaomycine)
Grijsachtige diarree: ernstiger, uitdroging.

Obstipatie
- Indien flessenkindje last van obstipatie heeft, voedt het vaker kleinere hoeveelheden. Kittens die last van obstipatie hebben, hebben een harde buik, schreeuwen, kunnen braken en hebben duidelijk pijn. Verdun de melk en voeg enkele druppels plantaardige olie door de melk. Evt alleen electrolytwater geven. Ga ALTIJD naar een dierenarts!
- Kittens vanaf 2 ½ week mogen isokel door de melk krijgen ivm diarree of verstopping. Een snufje enterol is ook mogelijk ( verkrijgbaar apotheek).
  
  Ontworming
- Ontworm de kitten op een leeftijd van 3 a 4 weken en 8 weken. Heeft een kitten wormen tussen die tijdstippen? Dan nog eens ontwormen met 6 weken. Het kan zijn dat de dierenarts soms vermoed dat een kitten al op 2 ½ a 3 weken leeftijd wormen heeft. Hij zou dus als advies kunnen geven dat er eerder ontwormd
moet worden.

Urinekleur
Normaal is de kleur van urine lichtgeel.
Donker gele urine kan wijzen op uitdroging.
 
 Wegen
- Om te kunnen controleren of de kitten goed groeit, is het van belang de kitten te wegen. Kittens wegen bij de geboorte gemiddeld tussen de 80-140 gram. Dan neemt het gewicht ong. 10 gram per dag toe. Na 1 week is het geboortegewicht verdubbeld. Katertjes komen sneller aan. Vanaf de derde week komt een kitten gemiddeld 20 gram per dag aan.

· Om u enig zicht te bieden op de algemene groei, geef ik een voorbeeld uit de praktijk: vier kittens zijn gedurende hun opvang gewogen.
Leeftijd  3 weken:  252 - 318 gram  6 weken:  516 - 701 gram
             4 weken:  390 - 478 gram  7 weken:  632 - 782 gram
             5 weken:  448 - 653 gram  8 weken:  778 - 975 gram

 

Ontwikkelingspunten:
- Oogjes van kittens gaan open tussen de 5 en de 12 dagen.
- De oortjes gaan rechtopstaan rond hun 3e levensweek.
- Een geboortegewicht van een kitten is ongeveer 100 gram.
- De navelstreng van een kitten valt er gewoonlijk af rond hun 5e dag.
- De tandjes komen op vanaf een week of 2.

 

Verzorgingstips
- Jonge kittens die nog in dozen verblijven: gebruik geen doos waar ooit groenten en fruit in heeft gezeten. De ze zijn nl bespoten geweest insecticide. Das giftig.
- Als hele jonge kittens hard piepen, kan dit verschillende oorzaken hebben: Ze hebben het te koud (kijk naar temperatuur in de doos), te warm, of ze hebben honger. Ze kunnen ook ziek zijn.

Onderkoelde kittens
-
Wanneer ze ondertemperatuur hebben (onder 35 graden), warm ze langzaam op. Ze mogen nog geen voeding hebben. Een verpakte warme kruik en de doos wat afsluiten, of een warmtelamp (150 watt, 60 cm boven de doos), of houdt de kitten warm door eigen lichaamswarmte.
-  Pas als de kitten wat op temperatuur is, dan pas mag het voeding hebben.
- We geven eerst 5 cc glucosewater (1 koffielepel op 100 cc water) Na een paar uur geven we wat KMR melk.

Hypoglycemie
-
Soms kan een kittentje sterven zonder enig duidelijk aantoonbare oorzaak. Het kan dan te maken hebben gehad met suikertekort. Men noemt dit ook wel: fading kitten syndroom". Dit kan allerlei oorzaken hebben, o.a daarvoor lange tijd geen voeding hebben gehad, infecties, etc.
-Symptomen kunnen zeer kort van aard zijn, meestal sterft een dergelijk katje snel als er niet wordt ingegrepen: lusteloosheid, koude ledematen, ongecoördineerdheid, niet kunnen drinken, een aanval.
- Een kitten reageert zeer snel op glucose als het dat was geweest.

Bloedarmoede
Hoe zie je dit?
Bleke / witte huid (ooglid/bek/tong), moeheid, niet willen zuigen, koorts, zwakte
en ongecoördineerdheid. Onmiddellijk naar de dierenarts!!

Bloedgroepen
Meestal hebben katten bloedgroep A of B.
Bloedgroep A is overheersend. A heeft geen tot weinig antistoffen tegen bloedgroep B.
Bloedgroep B heeft wel antistoffen tegen bloedgroep A.

Bijvoorbeeld
Dus als er een mammapoes bloedgroep B heeft, en ze wordt gedekt met een kater bloedgroep A, dan krijg je katjes bloedgroep A (A is overheersend).
Mammapoes heeft veel afweerstoffen tegen bloedgroep A. De kittens krijgen
dan ook zeer waardevolle biest van mamma. MAAR! Er zit een keerzijde aan. De kittens hebben A…. De afweerstoffen van mamma zijn waardevol, maar sommigen breken tegelijkertijd ook de rode bloedcellen af van de kittens. De kittens kunnen nl moeilijk vechten hiertegen, omdat ze bloedgroep A hebben. Gevolg? Grote afbraak van rode bloedcellen wat uitmondt in vergiftiging van het lichaam. De kittens kunnen na 1 dag plotseling sterven. Sommigen worden
zwak, krijgen evt geelzucht, willen niet drinken en worden bleek. De urine kan rood/bruin kleuren.
Het spreekt voor zich dat deze kittens onmiddellijk van mam gescheiden
moeten worden. Na ongeveer 3 dagen voeden met het flesje, zal de
gevarenzone voorbij zijn. Waarom? Omdat na ongeveer 3 dagen de darmwand van de kittens beschermd zijn tegen deze stoffen. Ook dit heet: fading kitten syndroom…

Ditjes en datjes
Na geboorte
Indien een moederpoes langer dan 4 uur haar kittens negeert: onmiddellijk de
rol van moeder overnemen anders sterven deze kittens
Maagsonde
- Indien de kitten te verzwakt is om te zuigen, moet er gewerkt worden met maagsonde. Is van zeer groot belang om leventjes te redden.
Indien pleegmoeder
- Vindt een pleegmamma voor de jonge kittens. Wennen: Moederpoes even een uurtje wegzetten met wat eten en water. De pleegkittens tussen de eigen kittens zetten en een uurtje over elkaar heen laten kruipen etc. ( geur). Na het uur,
mams erbij.  Blaast ze naar deze kittens? Opnieuw mams voor een uur wegzetten. Moederpoezen in totaal max. 2 a 3 uur van haar kroost verwijderen, niet langer. Anders wordt het toch flessenvoeding voor kittens. 
Moeder heeft groot nest
- Indien mammapoes 6 kittens heeft: bijverwarmen in de doos. Kittens krijgen
niet genoeg warmte van moeder.
Voeding moeder
Zogende moederpoezen eten 2 a 3 maal zoveel meer als normaal.
Kittens zonder colostrum
- Geen enkel contact met eigen katten, alles extra schoon houden. Elke bacterie kan dodelijk zijn. Alles dubbel zo goed schoonhouden.
- Ook hele jonge kittens liefst geen contact met eigen katten ivm bacteriën, waar ze niet tegen beschermd zijn.
Adoptie
kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg