Logo VZW Zwerfkat in Nood II

onderling contact katten


Volg ons op Facebook

De kat met de oudste rechten heeft tijd nodig om de situatie van een nieuwe kitten op te nemen. Ze zal observeren hoe haar baasje op de nieuweling reageert. Een kalme ontspannen sfeer is niet alleen van belang voor de nieuweling om zich thuis te voelen, maar maakt ook de 'oudere' kat duidelijk dat de nieuwe aanwinst geaccepteerd moet worden.

Het nemen van een jonge kat maakt de kans groter dat ze geaccepteerd zal worden. Meestal zijn er dan ook geen problemen.Waarschijnlijk omdat ze sociaal en seksueel minder uitdagend is dan een volwassen kat. De concurrentiestrijd tussen katten onderling kan verminderd worden als ze beiden gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Is uw volwassen kat nog niet 'geholpen', dan zou ik dit meteen laten doen.

Het allerbelangrijkste in een kennismaking is dat het op een kalme en gecontroleerde manier gebeurd.  De kat met de oudste rechten hoeft zich niet bedreigd te voelen en de kitten wordt beschermd tegen beangstigende ervaringen terwijl ze het huis aan het verkennen is. Een goede manier om dit te bereiken, is door bv. een binnenkennel te gebruiken. Wanneer dit niet te realiseren is, dan kan hier ook een aparte kamer voor gebruikt worden. De kleine ruimte moet voorzien worden van een slaapplek, een kattenbak en voer/drinkbakjes. Maak het zo gezellig mogelijk voor de jonge kat (speeltjes etc.). De bedoeling is dat de kitten hier een paar dagen in gaat verblijven totdat de boel wat rustiger is geworden. Vanuit deze veilige plek kan ze de kamer goed verkennen en krijgt je andere kat de tijd om te wennen aan de nieuweling die in haar territorium is gekomen.

Je zorgt er natuurlijk voor dat de kitten genoeg aandacht krijgt. Probeer je oudere kat veel aandacht te geven: speel en praat zoveel mogelijk met haar.
Ze zal geregeld aan de deur ruiken waarachter de kitten verblijft (de geur komt onder de deur vandaan). Dit is goed, zodat ze kan wennen aan deze geur. Geuren zijn heel belangrijk onder katten. Katten die samenleven dragen dezelfde geur bij zich, zodat ze elkaar makkelijk kunnen herkennen. Wanneer je met de kitten speelt, zit de geur aan je handen en die geur draag je dan weer makkelijk over als je de andere kat aait. En dit geldt natuurlijk ook andersom.

Als er rust in huis is, ga dan een stapje verder. Laat de kitten beneden de kamer verkennen en tegelijkertijd de andere kat de kamer van de kitten verkennen. Breng daarna de katten weer terug op hun eigen plek. Als alles rustig blijft, open dan de volgende dag de deur van de kamer van de kitten en laat de andere kat de kitten ontmoeten. Blijf  toezicht houden, maar wees neutraal. Je kunt nu blazen, grommen etc. verwachten. Kom niet tussenbeide, behalve als het gaat escaleren. Doe dit verschillende malen per dag. Gaat dit goed, dan kun je proberen de deur open te laten staan. Beter is wel de kattenbak etc. even te laten staan. Het kan zijn dat de kitten af en toe bescherming zoekt en zich zal terugtrekken op haar veilige plek.

De tijd waarin de twee katten elkaar zullen accepteren, hangt heel erg af van de kat zelf. Dit kan variëren van enkele dagen tot weken.

Om volwassen katten aan elkaar laten wennen  zal een langere periode nodig zijn. Je kunt de kans in ieder geval vergroten door zelf heel rustig te blijven tijdens de gewenningsperiode. Katten observeren nl. jouw gedrag. Zend je bv. signalen uit van onzekerheid en trek je partij voor de oudere kat, dan kan de kitten het daardoor moeilijker krijgen. Trek je partij voor de kitten, dan kan de oudere kat jaloers worden. Door bv. de kitten niet alle aandacht te geven, dwing je haar contact te maken met de andere kat.

Je kunt bv. tijdens etenstijd de twee katten apart te eten geven, om blazen naar elkaar te voorkomen (etenstijd is een belangrijk gegeven voor hen). Elke dag probeer je de voerbakjes steeds iets dichter bij elkaar te brengen. Eten de katten uiteindelijk in dezelfde kamer zonder problemen, dan is dat al een hele stap in de goede richting.

En tot slot is spel heel belangrijk. Door met beide katten veel te spelen, wordt de sfeer ontspannen en rustiger. Spelen is daarom een goede bliksemafleider!

© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II. Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.




Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie



© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg