Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

30-07-2015
In de doos voor de deur

Gisternacht vond ons aankomend gastgezin een doos voor de deur: Opgelet! Een doos met heeeeel veel inhoud: Maar liefst 2 mamapoezen, 7 kittens en een 1 kitten van 3 maanden.
Neen, daar word je niet vrolijk van, verre van zelfs. Daar zijn gewoonweg geen woorden voor! Onschuldige zieltjes, weggegooid als oud vuil.
Zo ook deze lieve schattige mama met haar 4 kleintjes. Hoe had ze zich gevoeld in de doos, de paniek, de verwarring. Waarom..

Ayla en haar 4 baby's van ongeveer 3 daagjes oud, zitten nu veilig bij ons. Het gezinnetje maakt het goed! Ayla is een hele jonge mama en erg mager. Maar wat had ze een honger! Na uitgebreid tafelen, kwam ze dankbaar met ons knuffelen. Ze is ongelooflijk lief, spint de sterren van de hemel en is heel zorgzaam voor haar kindjes,
Welkom lieve Ayla, Axel, Amor, Apollo en Adam.

30-07-2015
Weer een schatje in de opvang

Dit allerliefste schattige snoetje klampte een jogster aan. Ze kwam pardoes tevoorschijn, en deed er alles aan om de charme van de jogster te stelen. Het meisje moest natuurlijk stilstaan. Ze knielde neer en maakte contact met de hele kleine ukkepuk. Het was op het platteland, dus tja.
De grote diepe ogen, het mager lijfje, de schreeuw van het kittentje maakte genoeg indruk. Jij moest mee! Kom maar liefje. Ze liet zich dit allemaal welgevallen en... was blij.
Ook bij ons is ze zo lief, zo schattig, zo aandoenlijk. Boem, recht in je hart! Een heerlijk diertje. Even de vlooien verwijderd, was nodig, en blij huppelen door het huis.
Lolly is haar naam.

24-07-2015
Druk,druk,druk

Dit kunnen we letterlijk op twee manieren uitleggen.
De gsm staat niet stil... de ene melding na de ander. Vanavond ligt er o.a een aangereden kat bij onze dierenarts met twee forse breuken. Er komt een zwaar verwaarloosde kat binnen, en een wormenbuik kittentje is ook vanavond veilig.
Maar het is tevens druk in Huize opvang!
Eens zien, wie zie ik daar allemaal...
Ilonka, Ivanka, Fiona, Catzilla, Nirvana, Starsky, Hutch, Dancer, Hummer, Chanel, Chrissy en Duster!

24-07-2015
Een noodzakelijke plons!

Gisteren schreven wij over drie kittentjes die verzwakt, uitgedroogd en volledig onder de vlooien zaten.
Nadat de dierenarts hen alle drie onderhuids vocht had toegediend, zagen we hen meteen opknappen! Er kwam weer leven in de drie broodmagere schatjes.
Het tijgerkatje wil nog niet echt eten, die krijgt dwangvoeding, maar de andere twee zijn op weg!
Maar die vlooieninvasie kregen we zo niet weg, het was echt verschrikkelijk. Een badje was nu een echte must, dus kom maar jongens, we gaan een plonsje doen.En of dat nodig was zeg, poeh. Het water zag rood, en er werden alweer een 100tal vlooien uitgehaald. Lekker droogwrijven en opknappen onder de lekkere warmtelamp.
Nou, dat zit erop he jongens, en nu gaan we eens werk maken van jullie broze lijfjes. Met de extra vitamientjes gaan jullie straks lekkere mollige buikjes krijgen, beloofd!

23-07-2015
Op de camping

We kregen vanmiddag een schrijnende melding van een dame die eigenlijk in het vliegtuig zat om op vakantie te gaan.
Kinderen die zij kende, hadden in het bos op een camping in Huldenberg vanmorgen 4 moederloze kittens gevonden. Helaas was 1 klein kittentje al gestorven...
Ze wisten niet wat te doen, mama had geen vervoer en was even niet op de camping....
Ze legden de drie ukjes in een schuur, met een vest erover. Er werd een bakje melk gezet, maar ze waren veel te verzwakt en te klein om van een bordje te drinken.
Zo te horen was het zeer dringend, ze moesten opgehaald worden, en was ook nog eens niet in onze regio. Verdorie!!
Maar we zijn heel goed in creatief denken, dus 1 collega ging rijden, de ander kwam naar haar thuis met flesje, snuggle en vlooienkam.
Het gastgezin was standby en zou later ook komen. Tot overmaat van ramp werkte de gps niet, dus het werd stoppen en vragen, weer stoppen, etc etc. Uren gingen voorbij.
Maar toen we thuiskwamen, och och... wat een zielige hoopjes. Alle drie uitgedroogd, koud, heel bleek en ze werden letterlijk leeggezogen door honderden vlooien. Er was geen enkel plekje in de vacht, waar geen vlo zat.
Helaas is 1 kittentje ernstig verzwakt, daar zaten ook amper vlooien op, tja... daar viel voor de vlooien zeker geen eer meer aan te behalen. Een klein geraamte, we voelden alleen maar botjes.
Nestje opwarmen, en meteen die vlooien van het lijfje verwijderen. Vervolgens heeft de dierenarts hen vocht gespoten, en we merken al dat het zijn werk doet!
Het kittentje op deze foto is nog het meest alert. Wat een lief snoetje...

23-07-2015
Drie rakkers overgenomen uit Genk

Dag kleine Kaya, Bing en Midas! Welkom in onze opvang.
We hadden al contact met het dierenasiel vanwege een vangactie, dus per toeval kregen we de vraag of we misschien 1 tam kittentje wilden overnemen. Jazeker kon dat. Maar zijn broer en zus waren erg schuw, en zouden na castratie en sterilisatie weer op de oude plek worden uitgezet. Ach, weet je... we werken met gastgezinnen en het zou toch niet leuk zijn als broer en zus geen kans kregen, dus alle drie graag!
En zo geschiedde het, drie kleine rakkers kwamen gezellig bij ons. Komt helemaal goed, rust, tijd, liefde en veel geduld. Midas op de foto vindt alles nog beetje eng, maar ach... neem jij maar lekker je tijd hoor, alles op het gemakje!

19-07-2015
Een spontaan ritje naar de Ardennen

Vanmorgen kregen we een melding uit Dinant, een behoorlijk eind uit onze richting. De meldster was op vakantie in de Ardennen en vond een zwaar zieke zwerfkat, tussen een aantal andere zwervertjes.
Ze zag er vreselijk uit, letterlijk half kaal tot het puntje van haar staart. Ze had duidelijk medische zorg nodig en daar sta je dan...op een plek die je niet kent, een fransstalig gebied, en haar meenemen naar haar hotel kon niet. Geen huisdie...ren toegestaan. Bij navraag, bleek dit poesje te zijn achtergelaten door haar baasjes...
Ze kon het diertje echter niet zo aan haar lot overlaten en besloot eerst wat eten voor haar te kopen. Het poesje schrokte in een mum van tijd haar bordje leeg en liet zich uitgebreid aaien.
Hellup! Ze belde ons, maar onze gsm draagster was ook niet op haar plek en kon niet zomaar even een opvang bedenken in die regio.
Ondertussen had de meldster het poesje al opgepakt en in de auto gezet. De tijd was beperkt en er moest NU een oplossing komen. De meldster begon langzaam in paniek te raken. Een dierenarts dan? Maar ja, wat gaat die doen met een zieke zwerver...
Nou, oke, geen gedoe, niet teveel nadenken, we rijden zelf wel naar de Ardennen. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een plek uitgekozen en onze vrijwilligster reed in haar fitnesskloffie meteen door naar Durbuy. Wij konden het diertje ook niet aan haar lot overlaten.
Pufpuf, wat een hitte. Op creatieve wijze vonden we een gezamenlijke plek en de overdracht werd gedaan.
Ahhh wat een schatje was dat!! Zo lief! Het poesje begon haar verhaal al uit te leggen aan de vrijwilligster, die haar ondertussen van top tot teen bekeek in de auto.
Inderdaad enorm kaal, maar gelukkig lag ze niet op sterven en besloten we haar eerst eens lekker te laten bijkomen.
Ze had vlooien, en kom niet aan haar oren, dan gilt ze het uit!
Een verzachtend zalfje dan maar, en haar eens lekker laten eten. Hap,slik,weg, zo ging dat. En ga nu maar beetje slapen... dan zullen we heel snel een bezoekje brengen aan onze dierenarts!
Nu zullen we wel enkele woordjes Frans moeten leren :-)

19-07-2015
Zomaar gillend de weg oversteken

Een collega van ons dacht een rustig avondje te hebben in de tuin met wat studentenvrienden. Ze hoorde af en toe MIEUW, maar dacht dat ze het waarschijnlijk verkeerd hoorde.
Maar even later bleek deze MIEUW wel degelijk een kittentje te zijn. Ze keek op straat, en zag daar zomaar een gillend kittentje de weg oversteken. Zijn broers wilde hem volgen, maar daar stak de collega een stokje voor. Zomaar een drukke baan oversteken is geen goed plan,komen jullie maar eens even hier!
Zij bleken achteraf gezien, amper schuilmogelijkheden te hebben: 1 struikje en dat was het.
Mamapoes was erg schuw en liet zich niet zomaar pakken.
De kittens hebben we alvast meegenomen, want de situatie was veel te gevaarlijk. Maar natuurlijk zullen we ook ons best doen voor de mama. Eens zien hoe schuw ze is, etc. Dit wordt nog opgevolgd.
Nou, de 4 broertjes zijn veilig! Nat, King, Cole en Elvis hadden meteen al pret voor 10. Lekker spelen, onderzoeken, dat komt helemaal goed, nietwaar Cole?

14-07-2015
Magic Fair!

Ondanks de regen en eventjes een lage opkomst, kwam alles toch goed:-)
Onze vrijwilligers hebben weer hun uiterste best gedaan op de Magic Fair. Het was heel gezellig en veel centjes zijn weer opgehaald!

13-07-2015
Gered van de dood

Het is soms moeilijk om te schrijven. We zijn zelf erg onder de indruk en het doet pijn.
Peerke is letterlijk gered van de dood. Zijn familie leeft niet meer, zij zijn via geweld om het leven gekomen.
Zijn allerliefste mama werd doodgeslagen. De boer nam zijn eigen maatregelen en sloeg haar lieve lijfje tegen de muur. Ze stierf....
Het boeide hem geen moer. De rest van de familie werd ook aangepakt, hij zou de volgende worden. NEEN!
De meldster kon ingrijpen, zij redde Peerke...
Sorry voor het akelige verhaal, maar dit is niet apart. Zulke acties gebeuren dagelijks en wij kunnen enkel dankbaar zijn dat er 1 leventje gered is.

Lieve Peerke, woorden schieten tekort. We hadden met alle liefde je familie willen redden, maar die gemene boer had zijn maatregelen al genomen.
Ondanks alles, zal jij een nieuwe kans krijgen. Je bent veilig. Wat zijn wij blij dat jij bij ons bent lieverdje....

10-07-2015
Starsky en Hutch

In het vakantiepark te Zutendaal had iemand een kitten gevonden. Er werd meteen een melding aan de receptie gedaan omdat dit kitten er niet goed uit zag. Daarom werden wij gebeld en een veldwerkster werd meteen op pad gestuurd. Ondertussen had men nog twee kleine ukkies gevonden, helaas was er al eentje overleden. Snel naar het opvanggezin ermee om ze meteen in de warme couveuse te leggen.
De kittens zijn katertjes van ongeveer 3 weekjes oud, maar gohhhh ..... de oogjes zijn flink ontstoken en ze hebben allebei niesziekte. Ze hadden beiden ook vele vriendjes (vlooien) meegenomen. Starsky is de grootste van de twee kittens en wit-zwart gekleurd. Hij eet en drinkt gelukkig zelfstandig. Hutch is donker getijgerd met wit en had heel wat vliegeneitjes en een teek boven zijn oogje. De opvangmama heeft behoorlijk haar handen vol met dit mannetje want hij snapt helemaal niet hoe hij moet eten en drinken. In eerste instantie schreeuwde hij moord en brand, maar in de loop van de avond werd hij rustiger.
Zij krijgen nu beiden medicatie tegen de niesziekte en de oogjes worden volop gezalfd meerdere keren per dag. Ze zien er misschien wat zielig uit op de foto, maar binnen enkele weekjes zullen we u vast weer een foto 'voor en na' geven.
In ieder geval, hun opvangmama doet er alles aan om er weer twee mooie kereltjes van te krijgen.
Welkom in de opvang Starsky en Hutch, jullie zijn nu veilig!

09-07-2015
Mamapoes Zhora is ook veilig

Twee dagen geleden hebben we jullie laten kennis maken met de kittens Summer, Sky, Sunny, Kenzo en Nando.

De meldster heeft deze kittens met hun mama gevoederd maar de kittens werden ziek.
Daarom werd er onze hulp ingeroepen en zijn ze bij ons in de opvang gekomen.
Mama Zhora was het er niet mee eens, zij wist te ontsnappen. Nou meisje, we laten je niet in de steek! De dag erna zijn de veldwerkers weer op pad gegaan en ja hoor ...... bingo. Zhora werd 's avonds laat naar het opvanggezin gebracht.
Dit meisje was helemaal van de wap, grote pupillen, snelle hartslag, o jee!
Zij moest dringend tot rust komen, dan kijken of er iets met haar niet in orde was.
De nacht heeft ze doorgebracht in de bench, maar ze had na een tijdje al eventjes oogcontact gemaakt met de opvangmama.
Goed zo meisje, jij bent niet 'verwilderd' hoe ze dat soms zo snel zeggen.Jij bent gewoon hartstikke angstig, zoekende naar je kindjes en niet begrijpen wat je allemaal overkomen is de laatste twee dagen. De dag erna werd het duidelijk dat dit meisje erg onderkomen was. Ze is dan wel gevoederd geworden, maar om 5 kittens te zogen, was het duidelijk niet genoeg. Haar vachtje is flinterdun, de haartjes breken af en je ziet zo de kale plekken en wondjes. Ze is zo mager, je kan bijna piano spelen op haar ruggegraat.
Werk aan de winkel, eerst ontspannen en kalmeren, goed laten aansterken en nog een beetje socialiseren. Zohra vertrouwde het nog niet helemaal en in eerste instantie deed ze wel grommen als je haar benaderde.
Het warme weer bevorderde haar toestand niet en ze moest gekoeld worden. Haar opvangmama had een handdoek nat gemaakt en begon haar daarmee te aaien en te wrijven. Een wereld ging voor Zhora open, ze begon met de pootjes te kneden en de grote pupillen veranderden in kleine fonkeloogjes die genoten. Langzaam aan begint Zhora te ontdooien en haar opvangmama te vertrouwen. Bij onverwachte bewegingen is ze toch nog alert, maar het gaat al stukken beter met haar. Nu zorgen dat jij weer een mooi glimmend vachtje krijgt. Ook voor jou gaan we op zoek naar een blijvend gouden mandje.
Dit heb je zeker en vast verdiend lieve Zhora.
 

07-07-2015
Vijf kleine ukkepukken

Een zwerfpoes en haar 5 kittens werden verzorgd door de melders. Maar de kittens werden ziek en daarom werd onze hulp ingeschakeld. Echter, mamapoes liet zich niet zo meteen vangen. Neen hoor, zij dacht er anders over en wist op één of andere manier te ontsnappen. De kittens werden al meegenomen naar een opvanggezin en de dag erna is mamapoes ook in onze opvang gekomen.
Vijf lieve zwart-witte of wit-zwarte kleine ukkepukken. Het kleinste kitten weegt amper 500 grammetjes en ze hebben flinke niesziekte. Voor de opvangmama is er werk aan de winkel! Maar gohhh, de hele reutemeteut van medicijntjes geven, zalven, zalven en nog eens zalven van de oogjes, nemen ze er zonder morren bij. 
Bij twee kittens zijn de oogjes zo gehavend, dat ze vermoedelijk operatief een oogje verwijderd moeten krijgen. Maar we hebben ook positief nieuws over deze bende. Ze doen het allemaal super goed! Ze eten flink en gaan netjes op de kattenbak. 
Ook al is het snikheet in de poezenkamer, voor die kleine ukkies is het één groot feest. Ze vliegen als gekken in de bench, klimmen, springen overal op en onder. Een speeltunnel ..... yeahhhh, te gek!
Muisjes vliegen in het rond, kortom, deze ukkies zijn happy.
Om ze niet constant in de poezenkamer te laten, heeft de opvangmama een leuk idee bedacht. Zij heeft een kinderbedje opgezet in de tuin.Toen er gisterenavond eindelijk wat zuurstof in de lucht kwam, mochten deze kleine aapjes even een frisse neus halen. Waar een kinderbedje al niet goed voor is. En kijk, er is er altijd eentje die de clown moet uithangen......
Wij stellen u voor Summer, Sunny, Sky, Kenzo en Nando.
Als ze hersteld zijn van de niesziekte, worden ze vrij gegeven voor adoptie.
Hou de website maar in de gaten ;-)Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg