Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

21-02-2021
Onze havenkatjes

Een paar dagen geleden heeft onze veldwerker een heldenactie verricht.
Hij maakte een verre reis naar Antwerpen om daar in de haven twee schuwe katjes te gaan vangen. Kris had een heel slecht oogje en we wilden hem zsm helpen. Maar er liep daar ook nog een gezond vriendje van hem rond. Nah, komt die ook maar mee, toch!
Een dag later konden we met hem terecht bij onze dierenarts en helaas zal het oogje van Kris (foto) eruit moeten. Echter... hij werd ook aids-positief getest via de snaptest.
Schuw en aids-positief is bij ons gelukkig GEEN dodelijke spuit, dus deze mooie man is veilig.
Binnenkort wordt hij geopereerd, in de tussentijd mag hij alvast de sfeer opsnuiven in ons kattenasiel Villa Vagebond samen met zijn vriendje Jo.
Welkom mannen en pssttt... in onze strandkamer hebben we boten tegen de muur hangen!


16-02-2021
Spoedmelding Pelt

Vanmiddag kregen we een verontrustend telefoontje uit Pelt.
Een meneer was gaan wandelen in de velden en daar kwam hij een uitgemergeld diertje tegen.
Ze was verzwakt, vel over been en het oogje zou er 'half' uithangen.
Gelukkig heeft meneer erg goed gereageerd. Hij zette haar in een doosje, wikkelde haar in een doek en snel naar huis.
Ze kreeg een plekje op de badkamer met eten en drinken en toen werden wij gebeld.
Onze collega is meteen in haar auto gesprongen, zodat we meteen de nodige zorg konden toedienen.
Het was achteraf ook maar goed, want ze was al behoorlijk aan het verzwakken. Goed, meteen de dierenarts van wacht bellen, konden we meteen doorrijden.
Nou, het arme meisje woog nog maar 1.7 kilo, zeer onderkomen. Het oogje is niet meer te redden, deze zal zsm eruit gehaald moeten worden.
Ze snottert ook flink, dus eerst maar eens medicaties toedienen. Het oogje werd ontsmet en haar snoetje gepoetst.
Terug bij onze opvangmama blijkt dat ze niet wil eten, dus dat worden kleine hapjes dwangvoeren. Ze heeft duidelijk een ruime tijd ontbering gehad, daar konden we niet naast kijken.
Nou, even lekker warm zitten met de nodige medicijnen, liefde en verzorging.
Morgenochtend gaan we een rit maken naar onze vaste dierenarts. Arm meiske, ze is ook nog eens heel lief....
Wordt vervolgd.


16-02-2021
Hoe gaat het met onze drie engeltjes?

Zoals we jullie vorige week vertelden, was mama Eefje bevallen van een vierling. Helaas was er 1 kitten doodgeboren. Maar het drama was: Mama Eefje keek niet om naar haar kittens, ze had ook helemaal geen melk en haar baby's waren veel te vroeg geboren. Het waren prematuurtjes.. zo ontzettend klein, een kaal en rimpelig huidje en totaal geen zuigreflex, ernstig verzwakt en ze raakten om de haverklap onderkoeld. Ze konden hun koppetje niet opheffen, ze maakten geen geluid...
Ze lagen in een goed draaiende couveuse met nog eens een snuggle erbij. We zijn heel wat gewend, we redden tientallen moederloze kittens per jaar, maar dit was een ander paar mouwen.
Hun opvangmama gaf hen engelennaampjes: Gabriel, Ariel en Narel.
Om de paar uur kregen ze een maagsonde ingebracht en werden ze gekoesterd.
Gabriel hield het twee dagen vol... hij stierf in alle stilte, het leven vloeide uit zijn lijfje.
Ariel konden we drie dagen in leven houden, ook zij vertrok stilletjes, zonder pijn. Langzaam doofde haar kaarsje.
Gabriel en Ariel zijn nu echte engeltjes en waken over hun broertje Narel. Ja, Narel is nog onder ons ❤
Narel was eigenlijk het zwakste kitten, maar hij wordt elke keer een beetje sterker. Gistermiddag kon hij voor het eerst zijn kopje opheffen en...tadaa, kreeg hij zuigbehoefte! YES.
Hij krijgt nu heeeel voorzichtig en langzaam een spuitje melk met een smal speentje. Hij drinkt nu zelf ❤ En na de voeding? Horen we heel zachtjes gespin.
Daarna wordt er zachtjes geknuffeld met zijn opvangmama, lekker onder de warme trui. Quality time, wat kan hij genieten.
Daarna weer terug in de couveuse om lekker goed te slapen. Groeien Narel, goed groeien.
Psst... hij begint steeds op een kittentje te lijken, dat hebben wij zooo graag. Maar hij zit nog altijd in de kritieke fase, we gaan nog niet juichen, maar elke dag is er eentje.


16-02-2021
Veel licht en kaarsjes nodig

Onlangs vertelden we jullie over Eefje. Een hoogzwanger zwerfpoesje, net op tijd bij ons binnen. Ze mocht bevallen, wij zorgden voor de warmte en veiligheid.
Maar het ging helemaal mis.
Gistermiddag was het zover. Ze beviel van haar eerste drie kleintjes. Echter was er eentje doodgeboren....de andere twee enorm verzwakt en slap. Eefje had geen oog voor haar kleintjes, een jonge moeder die haar eigen redenen had.
Maar de paniek voor de kleintjes brak bij ons wel uit. Er zat weinig leven in die hele kleine tere lijfjes... We besloten eerst met de hele familie naar onze dierenarts te rijden.
Eefje had nog een kleintje in haar buik, onzeker of deze in leven zou zijn.
De kans op overleven voor de geboren kittens was klein, maar we vertrokken toch snel naar de opvangmama die de couveuse en maagsonde al klaar had. Mama Eefje bleef bij de dierenarts.
De zuigkracht was er niet, ze piepten niet eens, maar heel voorzichtig kregen ze hun maagsondevoeding en konden ze warm tegen elkaar aan kruipen in de draaiende couveuse.
Ondertussen was Eefje bevallen van haar laatste baby bij de dierenarts. Maar ze bekeek hem niet en liet hem links liggen. Ze had ook geen melk, de dierenarts kon amper een druppel uit haar tepels krijgen, dus de natuur wilde iets zeggen...
Later op de avond werd haar laatste baby veilig ondergebracht bij de familie in de couveuse. Ook hij had geen zuigreflex dus de maagsonde doet nu haar dienst.
Ze zijn de nacht doorgekomen, met ups en downs, maar nog altijd hangt hun leventje aan een heel dun zijden draadje. We geven niet op, we hopen op een klein wondertje ❤
Mamapoes Eefje maakt het heel erg goed, het is alsof er niks is gebeurd...


10-02-2021
schuilhok zwerfkatten

De temperaturen zijn zo ijzig, het is zo bar en boos voor alle zwerfdieren die nu buiten leven. Ons hart gaat uit naar hen. Zij die deze vrieskou moeten zien te overleven.
Help hen...
Voer jij een zwervertje? Maak jij je zorgen om een katje? Een schuilhok hoeft niet duur te zijn.
Je hebt nodig: piepschuimdozen, duct tape, stro en een beschutte plek.
Zet eten in de buurt van de box, zodat het diertje niet ver van zijn/haar plaats hoeft te gaan.
Er zijn natuurlijk nog meer manieren om een beschut huisje te maken, zoek op internet en help een zwerver in jouw buurt ❤ 

10-02-2021
Aura

We vertelden jullie een paar dagen geleden het verhaal van Aura.
Even een reminder:
"Aura werd een aantal jaren geleden in de steek gelaten door haar baasje. Tijdens een verhuizing mocht ze niet mee.
In elk geval trok de buurvrouw zich haar lot aan en besloot haar eten te geven.
Echter.. Aura viel de laatste tijd behoorlijk af en ze kreeg allerlei kale wonden op haar lijf. Twee dierenorganisaties werden benaderd en helaas... ze konden 'niks' met haar."
Maar natuurlijk is ze nu bij ons en hebben we haar meteen bij onze dierenarts gebracht en daar kwam het grote probleem er letterlijk en figuurlijk uit...
Dit lieve meisje moet verschrikkelijk veel pijn hebben gehad.
Ze had een baarmoederontsteking EN een eileider ontsteking. De sterilisatie was heel zwaar en moeilijk, maar gelukkig zijn alle zieke organen er nu uit. Wat vreselijk voor Aura...
Wanneer je je zo beroerd voelt, dan ga je ook minder eten, dan probeer je enkel de pijn te ondergaan.
Dat is nu voorbij. Ze is geholpen en ze gaat zich nu een heel stuk beter voelen ❤
De kale plekken en wonden op haar flanken zijn te wijten aan haar verstoorde hormonenhuishouden, dus daar kunnen we haar voor behandelen.
Komt goed nu Aura, wat ga je je nu fijn voelen!


06-02-2021
Lander toch

Wat een drama weer.
Lander, ook een zeer bang diertje, kwam binnen bij een zwerfkattenproject. Hij kwijlde, kon enkel natvoer eten en had diarree.
Hij kon niet meer terug naar zijn oude plek, want zijn vertrouwenspersoon was overleden en het huis was verkocht. Tot overmaat van ramp werd er in de buurt ook nog eens rattengif gestrooid dus de bekende wereld van Lander? Was weg... Zijn basis? Weg.
Bij de dierenarts werd zijn bekje eens goed onder handen genomen, want dat zag er niet zo jovel uit. Slechte tandjes, ontstoken bekje, tjonge jonge... het zat Lander echt niet mee.
En nu is hij bij ons, want wij zeiden: Kom maar.
Bang, wantrouwend, blazend "kom niet in mijn buurt". Tis oke vriend. Niet erg.
We hebben best wat zieke bange niet-aan-te-raken katjes, maar zij konden nergens anders terecht, want niemand wil deze doelgroep. Het stopt gewoonweg niet, en dat blijft toch een gevoelig dingetje....
Welkom lieve Lander ❤


06-02-2021
Vrijwilliger gevraagd voor GSM drager!

Een melding begint bij de gsm drager, jij voert een zeer belangrijke taak uit.
Een GSM drager neemt meldingen aan via ons centrale oproepnummer en noteert alle meldingen. We werken met verschillende gsm dragers die tweewekelijks diensten draaien.
Het is jouw taak om een melding af te handelen, maar je staat nooit alleen. We overleggen samen, helpen elkaar uit en je bent zeg maar 'de regelneef.' Je hoeft niet in de auto te springen, daarvoor schakelen we weer onze veldwerkers in. Je hoeft daarom ook niet perse in Belgisch Limburg te wonen en altijd thuis te zijn. Voor de Nederlanders is Nederlands Limburg wel een vereiste.
Profiel:
- Stressbestendig
- Flexibel
- Overzichtelijk
- Sterk in karakter
- Kunnen samenwerken
- Relativeringsvermogen
Niet denken: "Oh, maar dat kan ik niet!" Je leert heel snel, het is HEEL dankbaar werk en je redt daadwerkelijk leventjes! Wie wordt onze 4e collega 🙂
Je kunt reageren door een mailtje te sturen naar: gsm@zwerfkat.com


 

06-02-2021
Welkom Winter

Deze jongeman heeft geen besef waaraan hij ontsprongen is.
We kregen een dringend telefoontje van een dierenartsenpraktijk. Een zwerfkattenproject, die zich bezighoudt met castratie en sterilisatie van zwerfkatten, had deze jongeman binnengebracht voor castratie.
Echter.. er werd ook een snaptest voor kattenaids-leucose toegepast en hij bleek positief te testen op kattenaids.
Een schuw manneke, die geen enkel vangnet meer had, overgeleverd aan de goodwill.... van ons.
Hij lag onder narcose toen er een beslissing genomen moest worden. Dat raakt ons altijd maar weer. Breekt ons hart.
In een ideale wereld mogen die opties niet bestaan, de euthanasie. In een ideale wereld waren er overal plekjes voor deze doelgroep. Konden zij overal terecht. Telden zij net zo hard mee.
Winter jongen, wij worden jouw vangnet, jouw veilige haven. Wij gaan voor jou zorgen.
De dierenarts castreerde hem, zijn wonden werden verzorgd, enkele tandjes werden getrokken, een neusspoeling vanwege zijn snotneusje en op onze vraag ( en financiele back up) werd de western blot aangevraagd.
Winter vindt het allemaal nog heel eng bij ons. Snappen we, is niet erg jongen. Neem je tijd maar, bij ons mag en kan alles. Je bent voor altijd veilig ❤


03-02-2021
Ojee.... onze eerste zwangere mama in de opvang!

Ja, hartje winter en we hebben een hoogzwangere poes in de opvang. Kun je het je voorstellen? Niet te doen.
We kregen een melding uit Maasmechelen. Deze knappe en super lieve meid was aan komen drentelen en ze was opvallend. Ze had een dikke buik. Hmm....
We haalden haar op en besloten haar sowieso even te checken bij onze dierenarts. Belangrijk. Even zien in welke toestand ze is, of ze gezond is en alles oke gaat.
Inderdaad, de bevestiging dat ze zwanger is. Ze heeft al een behoorlijke dikke buik, dus nu mag ze lekker chillen bij haar opvanggezin. Kraambedje in orde maken, alles lekker comfortabel en goed eten!
Jongens toch, onze eerste zwangere poes is een feit, wat gaat het seizoen ons geven?
Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg