Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

31-08-2013
Komt goed

Drie kleine bange kittentjes uit Genk, kwamen vandaag bij ons binnen.
De grootmoeder van de meldster gaf de mama en de kittens te eten. Een ander familielid had zelfs een schuilhok voor hen gemaakt. Weken gingen voorbij...de kittens werden natuurlijk ouder en plots moesten ze weg, ze kon er niet meer voor zorgen. Hoe dubbel is het dan om te horen dat grootmoeder de vraag stelde of iemand de kittens wilde verdrinken... wij waren sprakeloos. Je maakt wat mee in de vzw, zucht.
Gelukkig hadden we een plekje vrij en is de meldster de kittens gaan ophalen bij de grootmoeder en heeft hen bij ons gebracht. Mamapoes zal gesteriliseerd worden, is ons beloofd, dus dat is een goeie zaak.
De drie kittens zijn over hun toeren en bijten en blazen nog flink om zich heen. We laten ze eventjes met rust, komt goed kleintjes, even wennen he. Tis ook nogal wat, zo'n verhuis en grote verandering. Wij hebben alle tijd... alles op jullie tempo. De socialisatie wordt ingezet! Nu nog bange rollende oogjes, maar straks gaan we zelfverzekerde blikken zien, beloofd he kittentjes?

31-08-2013
Dank voor de leuke spulletjes

We krijgen geregeld prachtige donaties voor onze viervoeters, teveel om op te noemen, maar nu gewoon even een filmpje van twee dankbare opvangertjes:-)

30-08-2013
Mazzel verschil

Mazzel doet zijn naam eer aan, hij heeft dan ook echt Mazzel gehad.
Een dikke twee weken geleden werd Mazzel gevonden onder de struiken, weet u nog? Hem laten zitten was geen optie, dus hup mee naar de dierenarts!
Hij had niet alleen ernstige niesziekte en last van oormijt, maar hij was ook nog eens een heel mager scharminkeltje. Hij kwam bij ons, Zwerfkat in Nood, binnen.
Tijdens onze opvang liet Mazzel zich heel goed behandelen, een enorm lief aanhankelijk kereltje wat braaf zijn medicijntjes innam. Ook liet hij heel gewillig de dagelijkse oogzalfjes toe.
Al spinnend en genietend van onze aandacht, knapte Mazzel zienderogen op.
We hadden hem beloofd dat hij straks met heldere oogjes de wereld zou kunnen aanschouwen en kijk eens hier, beloftes horen nagekomen te worden nietwaar:-)
Hij zit nog altijd in onze opvang en straks gaan we een fijn huisje voor deze zachtaardige jongen zoeken. Chapeau voor onze opvangmama!

29-08-2013
Sietske geopereerd

Een kleine twee weken geleden kregen we een melding uit Lommel. Er werd onderdak gezocht voor een mamapoes met vier kittens, maar nergens was plek.
We besloten de kittens te gaan vangen met de vangkooi. Maar toen Sietske werd gevangen, was het al gauw duidelijk dat ze ergens pijn had. Ze liep raar, dus best even naar de dierenarts!
Er foto's gemaakt, en ojee, ze had haar heup uit de kom. Acht weekjes oud en nu dit al. Ze moest een week benchrust houden, daarna zou een operatie volgen om de heupkop te verwijderen, omdat deze niet terug geplaatst kon worden (te lang geleden). Er moet daarna vanzelf een pseudo heupgewrichtje gaan vormen.
Vandaag was het dan de grote dag van onze kleine mup! Er kwam ook nog aan het licht dat ze een breuk hoog bovenaan haar dijbeentje had. Jeetje meid, wat rot allemaal, das niet niks.
Gelukkig is de operatie nu achter de rug, de hoop dat het goedkomt is er, omdat het een kitten is, maar de dierenarts is voorzichtig. De kans bestaat wel dat ze een beetje raar gaat lopen, zoals Charlie Chaplin, ach ja, als het dat maar is en jij voelt je goed:-) Rust nu maar goed uit Sietske, lekker in je veilige holletje op een snuggle safe..
ps mama is ook herenigd met deze kindjes

27-08-2013
Verschil voor en na van ons wondertje JorisKent u hem nog? Beroemde Joris? Op 3 juli kreeg een 6 weken oude kitten een zware aanrijding in Riemst. We haalden het diertje op en zijn meteen naar onze dierenarts doorgereden.  Het zag er niet goed uit, zijn elleboog en schouderblad bleken gebroken en er was een zenuw geraakt. Op de linkerfoto ziet u nog zijn verlamde pootje.

Helaas zou dit een pootamputatie worden, maar aangezien hij nog zo klein was voor deze zware operatie, wilden we de ingreep eerst uitstellen, maar helaas ging dit niet. Hij begon al een ontsteking in zijn schouder  te krijgen. Het is een wonder, volgens de dierenarts, dat hij dit ongeluk heeft overleefd.
We waren allemaal best zenuwachtig, want zo'n pootamputatie bij een kleine uk is nogal heftig, maar de operatie bleek uiteindelijk geslaagd! Poehh..
Na drie weken was meneertje al helemaal opgeknapt en had hij zelfs zijn gouden mandje gevonden bij lieve mensen.
We zijn nu een maandje verder en het gaat fantastisch met kleine Joris! Hij huppelt op drie pootjes door het huis en is beste vrienden met de hond en kat des huizes.
En wij... wij kunnen enkel genieten als we zijn foto zien, en we zijn zo blij dat we dit voor hem hebben kunnen doen.

26-08-2013
Acht kittens gedumpt langs de baanDit is wel een heel vreemd verhaal...Eergisteren kregen we een melding van een dierenarts uit Aalst. Maar liefst 8 kittens werden tegelijkertijd gevonden langs een baan in Aalst. Allemaal verschillende leeftijden en allemaal van het vrouwelijk geslacht. Denkt u wat wij denken? Iemand moest van de poesjes af?
Deze twee kleine meisjes werden bij een hele aardige dierenarts gebracht, de overige kittens werden verdeeld onder enkele mensen, maar deze waren nog erg klein, dus werden wij gebeld.
De dierenarts kon geen opvang voor hen vinden en wilde zelfs tot Limburg rijden om hen veilig te stellen. Gistermiddag is hij dan ook helemaal naar Tongeren gereden!
Er werd ondertussen gewerkt aan de opbouw van de opendeurdag Buddy Kat, dus even het werk laten liggen en de twee schattige poesjes installeren. Ze zien er gezond uit en hun eetlust is geweldig:-)
Dille en Salie zijn twee mooie zwarte dropjes en rond de drie weekjes oud. Al wiebelend zetten ze hun stapjes, oeps, soms glijden ze uit, maar ze weten meteen al wie hen verzorgd, want als twee kleine eendjes waggelen ze achter mama kloek aan En meestal met een luid gepiep, want stel je voor dat ze niet gespot worden! Daarna kruipen de dropjes weer samen op de snuggle, sweet dreams Dille en Salie.

25-08-2013
Net geborenGisteren kregen we een spoedmelding uit Beverlo. Twee kittens waren die dag net geboren en lagen in de weide. Mamapoes had geen interesse in haar kindjes, ze liet hen links liggen...men heeft geprobeerd haar bij mama aan te leggen, maar helaas was ze niet
geïnteresseerd. Het kan een heel jong onervaren moedertje geweest zijn natuurlijk, dat weten we niet. Maar omdat hun lijfjes al koud begonnen te worden, kon men niet langer meer wachten. He toch... Maar gelukkig hadden we een couveuse vrij en kon er meteen worden ingegrepen.
Hier zijn ze dan, Jip en Janneke,onze piepkleine hummeltjes, veilig en warm in de couveuse met grote teddy beer.
Gelukkig is hun zuigreflex goed en zitten ze prima op gewicht, maar zoals we al eens eerder schreven: zonder biest ( de eerste melk van mama) hebben ze geen weerstand en is het veel moeilijker om hen groot te trekken. Maar het is ons vaker gelukt, dus we gaan er weer helemaal voor! Zet em op kleine Jip en Janneke, jullie zijn echt in de allerbeste handen van onze opvangmama!

24-08-2013
Aangereden kat in Laakdal heeft baasje terug!

Weet u nog? Acht dagen geleden kregen we een spoedmelding uit Laakdal, zijn bericht werd maar liefst 690 x gedeeld!
Er lag toen de hele dag een gewonde kater langs de grote baan... We haalden hem snel op en na de eerste zorg, werd het een ritje naar Limburg, op naar onze dierenarts. Batman had helaas een breuk boven zijn knie en we besloten hem te laten opereren. De operatie had 50% kans op slagen, maar we gingen ervoor, een amputatie kon altijd nog als het misliep.
Het was een ingewikkelde operatie en na 4 dagen dierenarts, mocht Batman naar zijn opvangmama. Wat was het toch een lief aanhankelijk dier. Hij zag er ook nog goed verzorgd uit, dus we hadden een sterk vermoeden dat hij een huisje moest hebben. We hebben flyers verspreid in zijn straat en toen.... kregen we telefoon:-) Joehoeee, het was zijn baasje!
Batman heette Zwartie en zijn baasjes waren tijdens het ongeval op vakantie, de buurman gaf hem en zijn broers en zussen te eten. Zwartie komt uit een nest van 5 die door een zwerfkat als kitten in de tuin was achter gelaten. Deze familie heeft ze allen gehouden.:-)
Vandaag was dan de hereniging. We waren even wat huiverig wat betreft de enorme grote medische uitgave, maar zijn baasjes vonden het gelukkig de normaalste zaak van de wereld dit aan ons terug te betalen.
Zwartie moet natuurlijk nog 6 weken kooirust houden en alles moet goed worden opgevolgd, maar dat gaat ook gebeuren.
Jij knappe kop, we vinden het echt prachtig dat jij weer herenigd bent met je baasjes! We gaan wel voor je duimen dat de operatie succesvol blijft he jongen. Het ga je goed en wees voorzichtig...

23-08-2013
Bram oogjes open

Vijf dagen geleden kwam deze hummel bij ons binnen. Een zwerfpoes had nl. twee kittens geworpen, waarschijnlijk geboren op of tussen het dak. De kittens zijn natuurlijk gaan kruipen en toen pardoes naar bened...en gevallen. Mama is 1 kittentje komen ophalen, maar deze hummel liet ze liggen.
Gisternacht zijn de oogjes opengegaan en hij schrok zich een hoedje! Hij kan nog geen scherpte zien, maar wel schaduwen en bewegingen. Vanmorgen ging het licht aan in de couveuse en toen begon het blaasconcert:-) Toen hij de bewegingen van zijn opvangmama zag, schrok hij wederom en de boze geluidjes uit zo'n klein keeltje waren indrukwekkend. Maar ach, toen hij werd opgepakt, en hij de vertrouwde geur van zijn mama rook, maakte het blazen onmiddellijk plaats voor een luid gespin:-) Gelukkig is hij nu weer helemaal tevree, de kleine schat. Goed groeien he ventje!

23-08-2013
Kleine O' Malley is bijzonderDit kleine ventje is de zoon van mama Aristo.Welnu, op de foto kun je het al een beetje zien, maar 'O'Malley heeft een vreemd voorpootje. We dachten eerst aan een breuk, omdat het helemaal scheef staat. Dus toch maar even naar de dierenarts met deze kleine hummel van 2 1/2 week oud. Er zijn foto's gemaakt en het pootje is niet gebroken, maar het bot is in zijn geheel (zonder breuk) van z'n plaats geschoven. Een andere botspecialist heeft de foto's ook bekeken en het blijkt een zeldzame aangeboren aandoening te zijn. Het scheve bot moet helaas verwijderd worden, maar dat kan nu nog niet. Het andere bot is niet sterk genoeg om dit op te vangen en hij is nu nog te klein voor zo'n zware ingreep.
Nou kleine jongen, had jij dat gedacht? Gaat allemaal aan jouw neus voorbij he, want je voelt je hartstikke goed! Je groeit als kool en begint zelfs al een beetje met de staart van mama te spelen:-)
Toch is dit erg heftig voor zo'n kleine spruit, het gaat wel even zwaar zijn. Het worden dus nog spannende weekjes...

23-08-2013
Zikki en ZobieWe kregen een melding uit Dilsen Stokkem. Een mamapoes had 4 kittens en besloot dit nestje te verplaatsen. Ze liet er echter twee achter. Goed, even afwachten dus, geef mama de tijd. Het begon ook nog eens te regenen, pfff.. Oke, na lange tijd wachten zijn toen de kleintjes binnengehaald.
Zikki en Zobie zijn ongeveer drie weekjes oud en maken het goed! De eerste dag waren ze nog een beetje over hun toeren, maar al gauw konden ze hun draaitje vinden:-) Ze zijn enorm relaxt en genieten zichtbaar in hun knusse hutje. Drinken gaat perfect, ze miauwen alleen een beetje raar: ze klinken meer als kikkers dan als katten:-)
Enne....kleine Louie is ook in the house, dus binnenkort mogen ze met z'n drietjes optrekken, want Louie vindt het helemaal geweldig!

21-08-2013
Na 1 1/2 jaar opvang is Penny geplaatst!


Yes. Joehoe!! Rondedansje, vlaggen uit, feestmuziek, vandaag een hele mooie dag voor Penny, ons meiske, zo lang in onze opvang gezeten, heeft vandaag haar gouden mandje gevonden.
Een lieve dame kwam vandaag met haar dochter naar Penny kijken. Penny bekeek hen eerst eens vanaf een afstandje, ze liep wat heen en weer. En toen gebeurde er iets wat Penny normaal nooit doet bij vreemden. Ze kwam naar de mevrouw toe, sprong op schoot en begon toch een partij te spinnen en kopjes te geven:-) Alsof ze wist: " Jij komt voor mij en ik ga met jou mee!"
De klik was hartverwarmend en het moest gewoon zo zijn, daar heeft Penny op gewacht, ze wist wel dat er ergens die ene voor haar was.
Lieve Penny, na  1 1/2 jaar een vzw mascotte te zijn geweest, zul je flink gemist worden door je opvanggezin. Maar er heerst enorme blijdschap voor jou, je gaat nu een nieuw leven tegemoet vol liefde en geborgenheid. Het ga je goed meisje, heel veel geluksknuffels x

20-08-2013
Jong gezinnetje bij ons binnen

Enkele dagen geleden kregen we een melding van een dame die al langer een zwerfpoes buiten eten gaf. Toen ze zag dat haar buikje dikker werd en ze dus echt wel zwanger bleek te zijn, besloot ze de poes binnen te lokken.
Echter dacht mamapoes hier anders over en ze was weten te ontsnappen naar buiten, waar ze vervolgens voor haar net geboren kindjes ging zorgen. Ze zijn even een tijdje foetsie geweest, maar toen de meldster mama en kroost weer zag, kon ze hen binnenhalen en toen belde ze ons...
Gelukkig konden we het gezinnetje opvangen en dit was eigenlijk maar goed ook.... mams en kinders zaten onder de vlooien, ook waren de oogjes van de kittens dichtgeplakt van de etter. Niesziekte dus! Meteen aanpakken die handel en lichte antibiotica starten.
Ze zijn momenteel rond de 2 weekjes oud en gelukkig hebben de medicijntjes hun best gedaan, het gaat helemaal goed met de familie:-)Mama Aristo is zo lief voor haar kindjes, zo zorgzaam en ook ontzettend dankbaar. Kijk nou hier, hoe mooi plaatje, drie kittens op een rij aan het drinken, nl
Thomas, O'Malley en Berlioz, een vredig en lieflijk tafereeltje.

19-08-2013
Weer een klein hummeltje

Gisteravond kregen we een melding uit Neerpelt. De lieve melder had zich ontfermd over een kittentje van ongeveer 1 week oud.
Een zwerfpoes had nl. twee kittens geworpen, waarschijnlijk geboren op of tussen het dak. De kittens zijn natuurlijk gaan kruipen en toen pardoes naar beneden gevallen. Mama is 1 kittentje komen ophalen, maar deze hummel liet ze liggen.  De melder had nog geprobeerd het kittentje terug te leggen, zodat mama hem alsnog kon ophalen, maar helaas kwam ze niet meer terug...
Het gezin besloot hem mee naar binnen te nemen en men is toen gaan bellen naar allerlei instanties. Helaas kon niemand het kittentje overnemen, dus besloten deze fijne mensen zelf melk en een flesje te halen bij de dierenarts.
Helaas konden ze hem echt niet houden, ze werken full time, dus toen werden wij gebeld.
Bram is bij ons binnen en het gaat goed met hem! Hij ligt tevreden in zijn couveuse en om de paar uur geniet hij van zijn flesje. Op de foto heeft hij net zijn melkje op en valt hij alweer in diepe slaap... We gaan goed voor je zorgen kleine hummel, slaap maar verder.

18-08-2013
De drie musketiers
Een oudere dame voert al geruime tijd zwerfkatten bij een klooster in Hechtel, waaronder een mamapoes met drie kittens. Ze is al in de 80 jaar en kan de verzorging niet meer aan en onze hulp werd ingeroepen. Ze zouden schuw zijn, dus we gingen eerst eens een kijkje nemen om te zien of ze niet te oud waren, even wat oriënteren. Daar dacht onze veldwerker anders over:-) Hij is gaan kijken en kwam terug met drie kittens en de mamapoes! Nou, en eigenlijk was dat maar goed ook, want mama is alweer zwanger zucht, ze heeft een behoorlijke dikke buik en waarschijnlijk gaat ze al over een week bevallen.
Mamapoes mag haar kindertjes bij ons krijgen en we gaan het zo comfortabel mogelijk voor haar maken. Ze is trouwens erg lief en zachtaardig. Een echte schoothanger,
Haar uit de kluiten gewassen kinders krijgen nu een socialisatiecursus:-)
Micky, Sky en Storm, de drie broers amuseren zich helemaal in ons opvanggezin. Klauteren, stoeien en spelen, dit gaat de gehele dag door, alleen is oppakken en strelen er nog niet echt bij. Das nog een beetje eng he mannen. Komt goed, met veel liefde en geduld zullen jullie gaan ervaren dat wij mensen helemaal zo slecht nog niet zijn!

17-08-2013
Jonge kater aangereden in LaakdalWe kregen eergisteren rond 17.00 uur een spoedmelding uit Laakdal, niet echt naast de deur. Er lag al sinds die ochtend een aangereden kat op de Geelsebaan. De mensen van het huis waar hij voor lag, hadden de politie gebeld, maar zij kwamen niet kijken. De politie verwees hen naar de gemeente.Oke, er kwam iemand van wacht langs en hij zei doodleuk: " Hij is vals, kan hem niet aanraken, als hij er morgen nog ligt bel dan maar terug" en hij ging weer....
En daar lig je dan, als kat, overgeleverd aan de acties van ons mensen. Wat nu? Wij werden gebeld. Gelukkig hadden we 1 collega in de buurt wonen en die is meteen ter plaatse gegaan. De kat was gewoon op te pakken... dus tja, he.
Het beestje kreeg de eerste zorg en het was duidelijk dat er iets scheelde aan zijn achterpootje.
Bij de dierenarts kwam het verdict: Hij heeft een breuk net iets boven zijn knie. We konden kiezen uit twee opties:
Optie 1. omdat het op een rot plek zit, kunnen er geen schroeven doorheen, maar wel soort ijzerdraad. Kans van slagen: 50 %.
Optie 2. pootamputatie
We hebben gekozen voor optie 1 om hem de kans te geven zijn poot te behouden, gisteravond is hij nog geopereerd. Hopelijk gaat het lukken, anders komt er alsnog een pootamputatie.
Het is een enorm lief dier, hij ziet er goed verzorgd uit,helaas niet gecastreerd, maar we denken dat deze jongeman een huisje heeft. Wordt hij gemist? We hopen het! We gaan op zoek naar de mogelijke eigenaar.

15-08-2013
Onze beroemde naaktkat is herenigd met zijn baasjes!Vorige week kregen we een Sphynx kat binnen, waar massaal op is gereageerd via ons Facebook. Zijn bericht werd maar liefst 940x gedeeld en er kwamen een kleine 500 reacties!
Snoopy werd gevonden in Lummen en zat onder de wondjes, hij had een ondertemperatuur, diepe sneden in zijn staart, hij was broodmager en zijn oren waren enorm vies. We namen hem onder onze hoede. We waren ervan overtuigd dat hij een baasje moest hebben, dus zijn we ook op zoek gegaan.
Gisteravond kregen we het verlossende telefoontje... zijn baasje belde! Hij was erg emotioneel en kon niet geloven dat hij nog leefde. Per toeval hoorde hij in een winkel over de gevonden Sphynx in de straat en hij kwam direct in actie. Zijn Snoopy was al 2 weken vermist.
We zijn eerst zelf even een bezoekje bij hem thuis gaan brengen, waar nog enkele Sphynxen wonen samen met een paar grote Deense Doggen. Hij woont midden in het bos en Snoopy is wrs toegetakeld door een marter, want daar zijn veel marters uitgezet.
Snoopy kon naar buiten, maar enkel op een afgezet dakterras. Helaas is hij weten te ontsnappen en zijn baasje vond daarna een grote plas bloed langs de regenpijp. Na een zoektocht in het bos, was het voor hem duidelijk dat een marter hem te pakken had gehad en hij niet meer leefde, dit is ook de reden dat hij niet groter heeft gezocht.
De hereniging was erg emotioneel, tranen in overvloed en de bezorgdheid was er ook, want hij was enorm afgevallen in die twee weken tijd. Snoopy krijgt nu een bloedonderzoek en hij wordt ook meteen gechipt:-)
Dag lieve Snoopy, het ga je goed, lekker weer thuis waar je hoort te zijn, tussen al je vertrouwde vriendjes!!
Verschil voor en na zie hier.

15-08-2013
Welkom kabouters

Alweer kregen we een melding ivm een dierenwinkel die wij al jaren kennen. De melders gingen naar de konijntjes kijken en ja hoor, er zaten alweer kittens in een bench, men mocht deze gratis meenemen...
Al jaren worden daar kittens voor een paar euro verkocht en nu blijkbaar al gratis. Ondanks onze interventies zoals de politie inschakelen en de FOD daar een bezoekje laten brengen, heeft men nog altijd niet geleerd.
Er zijn toendertijd duidelijke afspraken gemaakt dat indien men daar kittens zou brengen, het asiel of Zwerfkat in Nood gebeld zou worden. De dierenwinkel kan de juiste verzorging niet bieden en de omstandigheden waarin we hen vonden waren niet goed. Ook al hadden ze water en eten, de kooi was smerig en het was er vreselijk warm.Tevens kregen ze niet de nodige aandacht en werd de voeding niet aangepast aan hun leeftijd. Het wordt een beetje vermoeiend op deze manier.
Goed, we hebben ze maar weer eens opgehaald en hen nogmaals aangegeven dat zij geen katten mogen aannemen en het asiel of wij benaderd dienen te worden. De politie deed toendertijd niets, ook het FOD niet. De dierenwinkel wilt geen winst halen uit deze ukkies, maar zij kunnen echt niet de juiste zorg bieden.
Maar goed, ze zijn er, Calster en Loyson en hoe geweldig deze namen:-) Loyson is de achternaam van onze geweldige vaste dierenarts en Calster van zijn vrouw. Ons gastgezin heeft stiekem haar waardering uitgesproken, nietwaar Loyson? En wat zegt de echte Loyson altijd als hij een bende katten komt vaccineren? 'Zo, waar zijn die kabouters!'
Dus...welkom kabouters:-)

13-08-2013
Jij hebt Mazzel gehad!Gisteren vond onze vrijwilligster tijdens het wandelen dit zieke kittentje onder een struik.. laten zitten was geen optie, dus heeft ze het meteen opgepakt, meegenomen en bij ons ingebeld. Hij zit nu gelukkig bij onze opvangmama.
Och klein kittentje wat ben jij ziekjes en ook zo onderkomen. Omdat jij zoveel mazzel hebt gehad kreeg jij de toepasselijke naam Mazzel!
We zijn met hem naar onze dierenarts geweest en hij wordt geschat op 7 weekjes. Hij heeft echter een gewichtje van maar 430 gram, zeg maar een kitten van 4 weken oud, dus hij is ongelofelijk mager, daarom heeft hij ook een glucose shot gekregen. Hij heeft, zoals je kunt zien, behoorlijke niesziekte te pakken, maar ook aan oormijt ontkwam hij niet. Met de nodige medicijntjes weten we weer wat te doen. Mazzel laat zich heel goed behandelen, hij is zo ontzettend lief! Zijn spinmachientje slaat op volle toeren, zodra we hem strelen, hij heeft heel wat schade in de halen.
Nou kleine man, laat je maar eens goed verwennen en we gaan ervoor zorgen dat jij straks met heldere oogjes weer rond kan kijken en je je veel beter gaat voelen!

ps Mazzel is erg triest op de foto, maar dit is wel de werkelijkheid waar we regelmatig mee geconfronteerd worden, erg genoeg...

12-08-2013
Op 11 dagen tijd 43 opvangertjes binnengekomen!


Storm, 1 van onze recente gekomen opvangertjes

Het is vreselijk druk op de gsm van Zwerfkat in Nood, u hoort maar enkele meldingen van ons, maar in totaal zijn het er natuurlijk veel meer...
In deze maand augustus ( en dan hebben we het over 1 t/m 11 augustus) hebben we weer 43 nieuwe katten binnengenomen, wat ons op een totaal brengt van 328 dieren enkel dit jaar!
Achter de schermen raakt onze gsm draagster langzamerhand doorgedraaid, dus we moeten ook nog eens extra lief voor haar zijn:-) Nee, even zonder gekheid: we horen overal dat de asielen/ kattenorganisaties vol zitten, melders zitten met de handen in het haar. Wij krijgen meldingen uit heel Belgie en zelfs Nederlandse dierenambulances verwijzen al door naar ons. We worden bekender en bekender. Helaas kunnen wij niet alles dragen, dit is niet haalbaar, we moeten bij ons ook verschrikkelijk oppassen.
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het castreren en steriliseren is, zo voorkom je zoveel onnodig leed. Wij ervaren de drama's voor onze neus en geloof maar dat het heel zwaar wordt op deze manier.

11-08-2013
Louie, in zijn eentje gevonden

Enkele dagen geleden, kregen we een melding uit Nederland.
Kleine Louie werd achtergelaten door zijn mama. Kon ze ons maar vertellen waarom, we zullen dit nooit weten.
Het kleine mannetje was 1 week oud en had dringende zorg nodig.
Wij verwijzen normaal eerst door naar de Nederlandse instanties, maar die waren al benaderd: niemand kon dit kleine ukkie opnemen 'laat de natuur z'n gang maar gaan' werd er naar het schijnt gezegd.
Wat is dit een lief schatje zeg! Hij heeft zijn oogjes nog dicht, maar binnenkort kan hij de wereld in al haar kleuren en vormen aanschouwen.
Het is een goede drinker, en we horen een zalig gespin als hij rustig zijn melkje opdrinkt. Hij heeft ook een gezond volume, want hij kan goed piepen als er iets scheelt.
Goed groeien Louie, je bent in de beste handen en veilig warm in de couveuse.

10-08-2013
Volledig onder de klitten!Toen onze vrijwilligster op weg was naar de dierenarts, passeerde ze een pleintje waar zwerfkatten gevoerd worden ( in Aalst). Plots zag ze een hele dikke kat in het gras zitten, maar het was ook meteen duidelijk dat hij erg verwaarloosd was. Ze heeft de kat kunnen vangen en dat was maar goed ook! Zijn vacht was volledig vervild en 1 en al klit. Klitten zelfs zo groot als tennisballen! Hij droeg een enorm gewicht haar met zich mee, dit maakte hem zo dik.
Kwam dat even goed uit dat ze al naar de dierenarts moest gaan, hup mee grote jongen. Oei oei, meteen scheren, zoveel mogelijk, want hier heeft hij zo ontzettend veel last van. De huid kan niet ademen en stond strak van de spanning.
Gelukkig was zijn algemene toestand niet slecht, hij bleek ook al te zijn gecastreerd en helaas niet gechipt. We schatten hem al wat ouder, hij heeft niet veel tanden meer, maar die paar zijn ook nog rot. Die gaan er ook nog uit.
Zaro zou ook nog wel eens goed gemist kunnen worden, daarom gaan wij ook bij hem, op zoek naar de eventuele eigenaar. Vinden we deze niet, dan blijft hij lekker bij ons in de opvang.
Jongen toch, wat zal jij nu opgelucht zijn, verlost van de grootste klittenballen en je huidje kan weer ademen. Je bent een prachtig beestje en we hebben het gevoel dat we te maken hebben met een lieve makke goedzak:-)

09-08-2013
De arme schat

We kregen gisteravond een melding uit Lummen: "Help een lelijke naaktkat in mijn tuin, hij steekt zich weg onder mijn barbecue!"
We kregen het idee dat hij gewond was, dus onze bezorgde vrijwilligster is naar Lummen gereden. Toen we hem vonden , leek het toch zorgwekkend, en we besloten hem naar onze dierenarts te brengen. Zijn staart heeft drie diepe sneden, hij heeft enorme vieze oren, hij is ongecastreerd, heeft overal krassen en kleine wondjes. We hebben hem gecheckt op chip, helaas..
Het lijkt erop dat hij is geraakt door een brommer of fietser, want al zijn nageltjes zijn afgescheurd...
Onze lieverd zat onder het zand, zo ontzettend mager, had een ondertemperatuur van 35,5 graden, maar het lieve diertje trok zich hier niks van aan, hij wilde enkel in onze armen kruipen en de veiligheid en warmte opzoeken.
We zijn ons bewust dat het een raskatje (Sphynx) is, echter zijn alle zwervers bij ons gelijk en als we zijn baasje niet vinden, zal ook hij gecastreerd worden. We gaan op zoek naar zijn evt. baasje.
We moeten zijn lijfje nu goed gaan verzorgen, hem lekker warm houden, goed laten eten, want dat is waar wij ons nu vooral mee bezighouden, de arme schat.

08-08-2013
Heeft Mellow een baasje?Gisteravond kregen we een melding uit Rotem. Er was een jong diertje komen aanlopen bij de meldster, dus besloot ze eens rond te vragen of iemand dit beestje miste. Helaas was dit niet het geval en mocht em bij ons binnenkomen.
Mellow was gisteravond een beetje onder de indruk van de hele verhuis en was erg rustig en ook wat bang. Maar dat snappen we wel hoor jongen.
We vinden hem toch wel mager en voelen zijn ribbetjes. Dit verraad dat hij waarschijnlijk al wat langer heeft rondgezworven op zoek naar restjes eten. We denken trouwens dat hij ongeveer 4 maandjes oud is.
Vandaag is hij al veel meer op zijn gemak en is meteen al vriendjes geworden met onze andere opvanger Mio:-)
Mellow heeft geen enkel probleem met de hond en de andere katten, en komt meteen als hij hoort dat het etenstijd is!
Maar we blijven ons toch afvragen of hij niet wordt gemist, wie weet is zijn baasje al een tijdje naar hem op zoek?
We gaan hem aanmelden op vermissingen sites en hopen via deze weg al een goede start te maken in onze zoektocht!
Indien er zich geen baasje meldt, blijft hij lekker bij ons in de opvang, kan em fijn ravotten met Mio en gaan we een gouden mandje voor hem zoeken!

07-08-2013
Zusje

Enkele weken geleden kwam Snowball binnen, een knap rood moederloos katertje uit Elen. Dezelfde melders vonden eergisteren een klein zeer mager kittentje van 3 week oud in een veld achter hun huis. Helaas was alle hulp te laat voor haar broer/zusje, het kitten was al overleden..
Dit kleintje heeft haar leven te danken aan haar noodkreet, want dankzij haar geluid, kwamen de melders op haar af, ze knokte voor haar leven. Dapper ding. Ook dit liefje willen de melders adopteren samen met Snowball:-) Ze heet nu Zusje en ze zal eerst bij ons op krachten moeten komen nl. goed groeien en lekker eten en daarna weten we dat ook zij haar gouden mandje gevonden heeft. Laat je maar goed verwennen hoor...
Welkom Zusje, sorry dat we je familie niet konden helpen, maar jij bent het bewijs waarom we dit werk doen!

06-08-2013
Altijd leuke momenten tijdens de opvangAchter de schermen is het genieten van onze kleine opvangertjes. We werken met het huiskamerprincipe, geen kooien, geen verveling, want de opvangers draaien gewoon mee in het huishouden. Onze opvangmama verteld:

"Gisteravond hadden de zusjes Ember en Blas nog een dolle bui. Tis dan ook erg laat bedtijd geworden voor hen en de mama, maar ik heb genoten van hun spel. Blasje is vandaag ook voor de eerste keer tegen haar zusje in gegaan. Ze hebben beiden eenzelfde muisje, maar een andere kleur. Blasje heeft een rode en Ember een gele. Tuurlijk vond Ember dat ze ook met de rode mocht spelen. Normaal loopt ze gewoon over Blasje heen, maar nu heb ik echt genoten: Mijn kleine spinnetje zat te grommelen als een leeuwin en maakte haar zusje Ember duidelijk dat dit toch wel echt van haar was :) Ember droop af met de staart tussen de beentjes en snapte der niks van...Zulke tafereeltjes tussen de zusjes is een genot om naar te kijken... opvangmama Marina"

05-08-2013
Vier kleine weesjes

Tijdens de vergadering, kregen we een spoedmelding uit Lanklaar. Vier moederloze kittens werden achtergelaten door mama en we wisten niet waarom, er kon van alles zijn gebeurd. Helaas waren de baby's waarschijnlijk al 2 dagen achtergelaten en hadden ze niet alleen vreselijk honger, ze misten ook hun mama.

De lieve melders gingen op hun gevoel af en probeerden hen te voeden met gewone melk. Deze melk is zeer slecht voor hun gezondheid en het gevolg was felle diarree, maar we kunnen hen dit niet kwalijk nemen, ze deden hun best. De hele buurt leefde mee en stond op straat toen we de ukkies kwamen ophalen.
De vier kleine moederloze kittens zijn nu binnen, twee weekjes oud, en alles komt helemaal goed...
We maken geregeld mee dat net binnengekomen kleine baby's de eerste dagen even veel ' huilen', het is natuurlijk een enorme aanpassing voor hen. Ondertussen wordt er nog gezocht naar de mama. Zo, nu maar goed drinken, slapen, knuffelen, drinken, slapen etc.. Dag lieve Turun (foto)!

04-08-2013
Tijdens onze zoektocht naar twee vermiste ex opvangers...

Al weken gaat onze zoektocht onvermoeibaar door naar de twee broers, ex opvangers van de vzw, vermist sinds enkele maanden in de regio Olen. Onze collega's waren aan het flyeren/zoeken in Herentals en kwamen op een 'dumpplaats' uit waar ze een jonge mamapoes met drie kittens vonden. De mensen aldaar wisten ons te vertellen dat jaarlijks vele dieren daar gedumpt worden. Het gemeentebestuur wilt de dieren niet laten steriliseren 'Ge moet ze maar geen eten geven’ kregen ze doodleuk als antwoord. Helaas is dit niet het juiste antwoord, want wil je het patroon doorbreken dan is castratie en sterilisatie een must!
Maar ja, wat te doen met dit jonge gezinnetje. We krabden ons nog eens achter de oren en overleg werd gepleegd. Ja er was plek, dus ja, ze konden binnenkomen bij Zwerfkat in Nood.
Een zucht van verlichting en de volgende dag gingen we hen ophalen. Dit was niet zo evident, mamapoes dacht er toch echt anders over en de kittens waren boos!
Maar we lieten ons niet gek maken, hup de vangkooi plaatsen en vangen die handel:-) Mama liep er in, de kittens konden met de hand gegrepen genomen worden en tadaa... hier zijn de drie koters! Ze hebben de speelkamer al ontdekt en stiekem vinden ze dit heel erg leuk, dus we laten ze maar even:-)

03-08-2013
Gepeperd nestje

In Riemst liep al enkele weken een mamapoes met drie kittens rond, de meldster gaf hen eten. Ze waren geboren bij de buurman in de tuin, maar daar was hij niet blij mee, dus mama verhuisde naar de aangrenzende tuin. Mama was niet zo lief tegen de eigen kat van de meldster, dus werd er gezocht naar een oplossing. Het is overal heel druk en nergens plek, maar we hadden gelukkig nog een plekje vrij. De bende werd door onze veldwerkster gevangen en bij onze opvangmama ondergebracht.
Nouuuu, het is een pittig nestje inclusief mama:-) Ze hebben nog veel tijd nodig en daarom kregen ze ook pittige namen:-)
Mama Sambal weet het nog even niet zo goed met ons, ze verstopt zich nog veel, maar gelukkig mogen we haar nu wel aanraken.
Kleine Badjak is de durfal en Manis is het mamakindje. Er staat lekker eten voor Manis, maar die kruipt nog liever dichtbij mama en zet het daar luid spinnend op een drinken. Jawa kijkt de kat uit de boom en doet dan haar broer Badjak na. Nou, deze gepeperde familie moeten we wat in balans gaan brengen met wat zoete taal en milde aanrakingen:-)

02-08-2013
Kleine Miech

Onlangs kwam er een klein hummeltje in onze opvang, hij werd zelfs in de nachtelijke uurtjes binnengebracht. Hij is gevonden in Opgrimbie waar heel ve...el katten lopen. Kleine Miech werd helaas verstoten door zijn moeder en er moest snel een oplossing komen.
In het begin moest meneertje behoorlijk 'huilen' , hij had vreselijke honger en was even van de wap. Dit heeft gelukkig niet lang geduurd, meneertje is nu zeer tevreden:-)
Het is friemelaartje, kan niet stilzitten, wilt over naartoe, veel te veel te zien, de wereld moet ontdekt worden!
Kalm aan kleine Miech, jij krijgt nog genoeg tijd, jouw taak is nu vooral vertederend in de camera kijken en wat hartjes laten smelten! En zeg niet dat het aan het weer ligt:-)

01-08-2013
Zo wil ik later ook wordenJames en Priya amuseren zich. Ongelofelijk hoe klein ze enkele weken geleden binnenkwamen, amper twee weekjes oud, met z'n vieren gevonden in een veld..
Het gaat goed met de familie en we zijn ondertussen drie weekjes verder. Ze beginnen een persoonlijkheid te ontwikkelen:-) Soms drinken ze nog uit het vertrouwde flesje, maar als je groot en stoer wilt zijn, moet er ook van een bordje worden gegeten.
Nou, het zijn echte b
ourgondiërs.. ze zitten het liefst midden in een bord met eten, lekker makkelijk, en dan rustig smikkelen.
James is een kleine pestkop, hij bijt de anderen in de staart, just for fun. Priya is een echt meisje en gilt als een gek als hij haar staart te pakken neemt. Ze wijst dan zijn richting uit 'Hij was het!'
Wanneer de familie loopt te gillen om eten? Draait James zich nog een kwartslag om en zucht ongeinteresseerd  'dat zie ik vanzelf wel verschijnen, ik maak me niet druk'.
Het zijn heerlijke pluizenbolletjes, in hun ogen zie je grote bewondering en verwondering bij het zien van de grote katten poezen. Ooohhh, zo wil ik later ook worden! Dat gaat ook gebeuren lieverds, ga nog maar even in dat bord zitten, nu mag nog even alles..

01-08-2013
Record aantal plaatsingen maand juli!De maand juli was niet enkel druk met nieuwe binnenkomers, ook de plaatsingen zijn ondanks de vakantieperiode heel goed meegevallen. Sterker nog...we hebben nog nooit zoveel plaatsingen gehad in de maand juli...tadaa, maar liefst 74 schatjes vonden deze maand een gouden mandje. Geweldig, hier doen we het allemaal voor!! Zoals u weet zijn wij een No Kill organisatie en laten geen enkel dier ingeslapen, tenzij medisch noodzakelijk.
Er komen angstige smoeltjes bij ons binnen, ook hele jonge baby's, aangereden katten, schuwe kittens en zieke onderkomen dieren passeren onze revue.
Zij kunnen bij onze opvanggezinnen rustig op plooi komen met als doel: een definitief huisje vinden! We zijn heel blij met deze prachtige plaatsingen en weet u? We hebben ook nog eens 23 reserveringen:-)
Op de foto ziet u Bike, ook hij vond zijn gouden mandje deze maand. Bike kwam als verkeersslachtoffer binnen: klaplong, gebroken kaak en een verlamd voorpootje. We hebben zijn voorpootje moeten laten amputeren. Ook is Bike aids positief, dus het zat hem helemaal niet mee. Maar ja hoor, Bike vond een huisje bij hele lieve mensen, dus ons werk zat er weer op. Het ga jullie goed lieve vier ( en drie) voetertjes!Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg